Context

Sorreigs, una mirada al futur” és un projecte que neix davant de la crisi que va viure el territori al 2020, quan la Riera de Sorreigs va patir un episodi de sobre freqüentació important degut a l’augment de visitants a la zona. Aquesta situació de pressió als paratges naturals del nostre país, és una realitat ben present al món rural. Aquest fet va passar en un context a escala mundial on va semblar que per un moment, teníem clar que el procés de sanació i benestar passava per reconnectar-nos amb el territori i el cos que habitem, més enllà de l’estrès social que vivim, en el nostre dia a dia.

Es va recordar la importància que era per les persones cuidar els pobles i els territoris on habitem i ens desenvolupem i (re)conèixer els elements que habiten els ecosistemes, sentint-nos que les persones, en formem part com un element més.

En aquest petit racó del Lluçanès s’estan alçant les veus per seguir proclamant tot allò que estimen.

.

El procés participatiu 

Sobremunt (80 habitants), el passat 2021-2022, va liderar un procés participatiu, conjuntament amb el Consorci del Lluçanès i 4 municipis més de la bioregió (Santa Cecília de Voltregà (187 habitants) , Sant Boi del Lluçanès (534 habitants), Sant Bartomeu del Grau (849 habitants) i Sant Agustí del Lluçanès (87 habitants), amb l’objectiu de definir, de forma preventiva i col·lectiva, una estratègia comunitària sobre la gestió, preservació i custòdia de la Riera de Sorreigs, un espai de gran valor

En el procés participatiu, anomenat “Sorreigs, una mirada al futur”, hi van participar més de 400 persones de la zona, és a dir, un 11% de la població, segons en Jhon Paul Lederach, l’11% és la massa crítica suficient que es necessita per impulsar un canvi a un territori concret. Durant el procés participatiu es van realitzar diverses actuacions que van resultar amb un acord, l’Acord del Sorreigs, el qual té l’objectiu de “declarar fermament el compromís comunitari de custodiar el patrimoni del territori”. Fins al moment, l’han signat els 5 municipis del Sorreigs, el Consorci del Lluçanès, 10 entitats del territori, el Consell Comarcal d’Osona i més de 100 persones vilatanes dels pobles propers i més de 40 infants.

.

L’Acord de Sorreigs

.

.

.

.

L’Assemblea de Territori

El 8 de novembre de 2023 es va obrir un nou espai de diàleg entre persones vinculades amb la Riera del Sorreigs i expertes en dret civil i administratiu per decidir conjuntament com crear l’ Assemblea de Territori, l’òrgan de governaça comunitària que vetllarà per l’acord del Sorreigs. Decidim com volem cuidar i preservar la Riera del Sorreigs?

Un espai amb:

Mireia Jiménez i Llobet, hidrogeòloga.
Treballa en projectes de Participació Social en Espais Naturals i en la recerca de models de governança i custòdia dels espais fluvials.

Eva Ferré Ibarz. Advocada especialitzada en economia social i solidària.
Sòcia de la Qperativa, cooperativa dedicada a la gestió i l’acompanyament jurídic a la microempresa.

Vicenç Tur. Responsable de l’àrea jurídica de la Cooperativa Territoire
Expert en gestió pública i dret administratiu i actual secretari municipal de l’ajuntament d’Olesa de Montserrat.

Raquel Prado. Advocada, jurista i activista.
Experta en dret dels comuns i cofundadora del Laboratori Jurídic Europeu per l’ajuda mútua en els comuns.

Amb què s’està treballant?

Creació d’ordenances per als 5 municipis de la conca hidrosocial

Conveni entre els 5 municipis implicats

Reglament de participació a cada municipi

Reglament de règim intern de l’assamblea de territori

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Amb el suport de:

Cooperativa per a la facilitació del procés participatiu “Sorreig. Una mirada de futur”: