El Consorci del Lluçanès a través del Projecte GRALLA (GRANA I LLAVOR), promou i dinamitza la preservació de les varietats locals del Lluçanès. A partir de dues prospeccions elaborades per l’Era (Espai de Recursos Agroecològics), s’ha treballat per a la recuperació i conservació d’algunes varietats locals detectades.

Actualment, aquest projecte es consolida gràcies al treball i a la implicació de les diferents escoles del Lluçanès. Des del Consorci del Lluçanès es dóna suport als projectes d’hort escolar i s’incentiva a treballar de forma coordinada per a  a través del projecte hort de cada centre.

Més informació: https://turisme.llucanes.cat/tasta/productes-singulars/ 

.

En el marc del projecte GRALLA, el Consorci del Lluçanès, amb el suport de Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, ha editat el Decàleg de l’hort amb baix consum d’aigua amb l’objectiu de difondre diferents propostes i tècniques per minimitzar l’ús de l’aigua en els horts. 

Aquest document, que s’afegeix a altres materials disponibles com el el Calendari de l’hort al Lluçanès, s’ha realitzat conjuntament amb l’Associació Era que, a més, durant el curs escolar 2022-23 ha realitzat actuacions a 4 escoles del Lluçanès: Escola Lluçanès de Prats de Lluçanès, Heurom de Perafita, Gafarró de Santa Eulàlia de Puig-oriol i La Forja d’Alpens. En aquest enllaç es pot descarregar el resum de les actuacions