L’acte s’ha emmarcat en la jornada i el lliurament dels premis a la Innovació Rural. Els dos projectes guanyadors han estat Brots del Festival Cantilafont i La Roca de Sobremunt
La Càtedra del Món Rural és ja una realitat. Aquest dissabte 3 de juliol, la sala d’actes del Consorci del Lluçanès ha acollit la presentació pública del projecte que neix amb tres objectius principals: promoure un desenvolupament global i sostenible dels territoris rurals, lluitar contra el despoblament i el desequilibri territorial del país i incentivar dinàmiques de col·laboració amb els agents dels territoris rurals.
La presentació del projecte de la Càtedra del Món Rural i la inauguració de la jornada a la Innovació Rural al Lluçanès ha anat a càrrec de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà; del president del Consorci del Lluçanès, Marc Sucarrats; del director del projecte de la Càtedra, Alfred Vernis i del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños.
A l’acte també hi han assistit representats de les institucions promotores de la Càtedra: el Consorci del Lluçanès, la UVic-UCC; el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat; Creacció, Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement; l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i la Diputació de Barcelona.
El president del Consorci del Lluçanès, Marc Sucarrats, ha afirmat que “la càtedra del Món Rural és una gran oportunitat per treballar des del coneixement tots els reptes urgents que tenim davant i posar de relleu les possibilitats que se’n desprenen”. També ha assegurat que un dels seus objectius és “demostrar que el món rural és viu” i que, per això, ha d’evolucionar fins a concretar-se en iniciatives i accions específiques i beneficioses pel territori i les persones que el conformen.
La consellera, Teresa Jordà, ha agraït i felicitat els impulsors del projecte que ha qualificat “d’extremadament important pel departament i pel país”. “Compartim la missió de la Càtedra del Món Rural i hem de treballar junts en aquest desenvolupament rural. Hem d’impulsar un desenvolupament equilibrat, apostant fermament per la cohesió del territori des del territori”, ha declarat.
La Càtedra del Món Rural és doncs un espai de recerca, coneixement i suport a la innovació en els àmbits rurals. El seu projecte neix amb l’objectiu d’escoltar, relacionar i ajudar a vertebrar totes aquelles iniciatives que estiguin treballant per el futur del món rural de Catalunya, afavorint la col·laboració entre el personal investigador i els professionals i les persones de l’àmbit rural.
La Càtedra del Món Rural ja està en marxa
Aquest espai de recerca no només té la voluntat de contribuir als debats i les iniciatives que sorgeixin arreu del país sinó que també vol ser agent actiu, amb actuacions directes a les diferents zones rurals de Catalunya, començant pel Lluçanès. Així ho ha exposat Alfred Vernis, coordinador del projecte de la Càtedra del Món Rural.
Vernis també ha detallat que cal obrir un debat en el qual s’identifiquin les múltiples ruralitats existents i es generin mecanismes de transferència i d’innovació de manera àgil, transversal i holística: “hem de fugir de la visió idíl·lica i tradicional del món rural, cada vegada menys aïllat i més connectat amb la resta del país”, ha declarat.
En el transcurs de la jornada, les entitats promotores de la Càtedra del Món Rural, de la mà de Judith Saus i Ariadna Tremoleda, membres de l’equip motor, han presentat els objectius marcats i han compartit l’estat dels projecte ja en marxa. Entre aquests figuren el mapeig de projectes rurals inspiradors, l’Agenda Rural Catalana i la Taula de Cocreació Terra-Taula. Tot seguit han començat les Taules d’Experiències de la Jornada Tècnica d’Innovació Rural.
Primera edició dels premis a la Innovació Rural del Lluçanès
La jornada també ha servit per lliurar els Premis a la Innovació Rural, convocats per primera vegada i patrocinats per la Fundació Caixa d’Enginyers, que consten de dues categories. D’una banda, el premi a la iniciativa innovadora d’una persona o persones joves del món rural, adreçat a menors de 35 anys i valorat en 5.000 euros. Aquest guardó l’ha guanyat el projecte Brots del Festival Cantilafont. D’altra banda, s’ha atorgat el premi a una iniciativa innovadora d’una dona del món rural, també reconegut amb 5.000 euros, al projecte La Roca de Sobremunt, gastrocoop natural.
En total es van presentar als premis 11 iniciatives, de les quals el jurat, format per Xavier Barniol, director tècnic del Consorci del Lluçanès; Núria Macià, directora executiva de Creacció; Jordi Collet, vicerector de Recerca i Transferència del Coneixement de la UVic-UCC; i Fermí Cuasante, membre d’Acció Solidària Contra l’Atur.
El lliurament de premis ha comptat amb la presència de Miquel Vila i Despujol, vicepresident de la Fundació Solidària Contra l’Atur, a més de la consellera Jordà.
Ja per acabar, la consellera Jordà ha signat el llibre d’honor del Consorci, acompanyada del president de l’ens, Marc Sucarrats, i del vicepresident, Ramon Ambrós, alcaldes i alcaldesses del territori.
Jornades de projectes innovadors del món rural
A la tercera part de la matinal es van celebrar les jornades semipresencials de projectes innovadors del món rural. Aquestes es van dividir en quatre taules de debat: enxarxant, agroalimentària, projectes europeus i mediambiental. Van ser moderades per Alfred Vernis, Judith Saus i Ariadna Tremoleda i van ser una eina útil per compartir coneixement i experiències entre diferents iniciatives rurals.
Podeu recuperar la presentació de la Càtedera del Món Rural al canal de Youtube del Consorci en aquest enllaç: https://youtu.be/C6kKGnDuPyk