Biodiversitat al Lluçanès

La biodiversitat és la diversitat de vida, la varietat d’éssers vius que hi ha en un entorn, en aquest cas al Lluçanès, i les relacions que estableixen entre si i amb el medi que els envolta.

La biodiversitat està intrínsecament connectada entre entorns i espècies que depenen els uns dels altres per viure. Aquestes relacions d’interdependència de les espècies permeten que hi hagi un equilibri dins dels ecosistemes, i és aquest equilibri el que permet que totes les espècies, i l’ecosistema en conjunt, sobrevisquin i es desenvolupin de manera positiva per a totes les espècies que estan en harmonia dins l’ecosistema en qüestió.

És el resultat de milions d’anys d’evolució i cal vetllar per protegir-la i respectar-la. I per això és molt important conèixer el medi natural del nostre entorn per poder-lo respectar, valorar i preservar.

————————————————

Per tal de conèixer més a fons les temàtiques tractades, cada mes s’organitzarà una activitat naturalista de la mà de diferents experts que ens descobriran els secrets de la biodiversitat al Lluçanès.

.

Aquesta és una acció de coneixement, divulgació i promoció de la riquesa de la biodiversitat que hi ha al nostre territori, al Lluçanès. Les activitats mensuals van alineades amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, de l’Assemblea General de les Nacions Unides:

ODS 15: Vida d’ecosistemes terrestres. Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres.


.

.

Vols participar per conèixer millor
l’entorn natural?

.

.

Participa a través de les plataformes
de ciència ciutadana

El coneixement del medi natural és cosa de tots, i tu hi pots aportar molt participant de forma activa!

Una manera de fer-ho és detectar quines espècies podem veure al nostre entorn i registrar el lloc i el dia on s’han observat. Aquesta és una tasca col·laborativa les aportacions de la qual seran molt valuoses per a la recerca científica.

No cal saber el nom d’allò que hem vist per aportar imatges de qualsevol ésser viu a les diverses plataformes de ciència ciutadana, que compten amb especialistes voluntaris que identificaran les vostres troballes, o bé sistemes digitals que us proposaran un nom. Una foto d’un animal o planta que haguem trobat servirà de molt si la compartim de forma adequada.

Biodiversitat Virtual, Ornitho, Observation o iNaturalist són exemples de plataformes en què la nostra observació passarà a ser coneguda per la comunitat científica, i posarem el nostre granet de sorra per a un coneixement més profund del nostre patrimoni natural, permetent una millor gestió de l’entorn i de les espècies.

Així és com l’Observatori Ciutadà de la Biodiversitat del Lluçanès va incorporant noves espècies al seu Catàleg, que compta ja amb més de 4.000 éssers vius de tota mena. Pots consultar el Catàleg i trobar més informació a https://santmartidalbars.wordpress.com/

.

.

.

.

.
.
.

Posa a prova els teus coneixements

(Trobareu les respostes dins la Guia de la Biodiversitat)

.

Comparticions