Saltamartins i màntids


Aquests dos grups d’insectes inclouen prop de 20.000 espècies al món. Les potes posteriors dels ortòpters, que inclouen saltamartins, grills i llagostes, estan generalment adaptades al salt, i la majoria tenen ales. Els mascles sovint poden “cantar” fregant parts del cos entre elles, i aquests sons permeten identificar-los. Els pregadeus tenen les potes anteriors espinoses i plegades, i amb elles atrapen les seves preses. La seva còpula de vegades acaba amb la mort del mascle entre les mandíbules de la femella, de mida més grossa. Tant en els saltamartins com en els pregadeus, a finals d’estiu i a la tardor és quan millor podem detectar-ne la presència.


A l’Observatori Ciutadà de la Biodiversitat del Lluçanès (OCB) hi ha registrades …

  • 49 espècies de saltamartins
  • 3 espècies de pregadeu

Activitat: Saltamartins i màntids

Data: Dissabte 30 de setembre

Horari: de 10h a 14h
Lloc: C/ del Països Catalans. Sant Feliu Sasserra
Preu: 0€ (subvencionat)
A càrrec de: Pol Sar (del grup Antaxius)
Places limitades: 25

Sortida als entorns de Sant Feliu Sasserra per conèixer els ortòpters (saltamartins, grills, llagostes) i els màntids, i els seus hàbitats. Farem una passejada buscant conèixer (i fotografiar qui ho vulgui) aquests insectes.

*Es recomana portar càmera de fotos i/o smartphone.

És imprescindible la inscripció prèvia per realitzar l’activitat. Places limitades

.

.

Per a més informació: 

Consorci del Lluçanès – T. 93 888 00 50 / turisme@consorci.llucanes.cat


Per a saber-ne més …


 Antaxius, grup d’estudi dels ortòpters de Catalunya

Grup de naturalistes i entomòlegs aficionats a l’estudi d’aquest ordre d’insectes, sota l’empara de la Institució Catalana d’Història Natural.

L’objectiu principal del grup és la recerca i estudi dels ortòpters de Catalunya, la millora en el coneixement de les diferents espècies i poblacions que tenim al territori, ja sigui per anar augmentant les cites, sobretot al portal d’Ornitho.cat, on es poden veure mapes de la majoria d’espècies, o per un futur Atles dels Ortòpters de Catalunya més actualitzat. El grup vol seguir potenciant les sortides divulgatives per donar a conèixer aquests insectes. En tercer lloc s’ofereix per fer estudis i seguiments puntuals o anuals a parcs naturals o altres espais protegits per avaluar l’estatus de les espècies d’interès. El grup donarà suport a estudis de tota mena relacionats amb els ortòpters que proposin els seus membres.

Pàgina web: https://antaxius.wordpress.com/

Materials per identificar els ortòpters: https://antaxius.wordpress.com/identificacio-dortopters/

.

Aquesta és una activitat alineada amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible:

ODS 15: Vida d’ecosistemes terrestres. Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, aturar la pèrdua de la biodiversitat.

.

Comparticions