El calendari del Lluçanès 2022 realitzat pel Consorci del Lluçanès juntament amb els ajuntaments del Lluçanès, vol posar en valor les llegendes, creences i històries de les bruixes i dones sàvies del territori.

Llevadores, guaridores, fetilleres, fascinadores, sortílegues, conjuradores, són alguns dels noms amb que antigament la gent es referia a aquestes “dones sàvies”. Dones que coneixien el valor curatiu de les plantes i jugaven un paper important en la medicina popular i, sovint, exercien de llevadores.

El calendari del Lluçanès 2022 vol ser un homenatge per a totes aquestes dones del Lluçanès que van ser perseguides i acusades de bruixeria, com la Marquesa Vila, Montserrada Fàbregas, Felipa Esperança Gallifa, Caterina Trenca o Rafaela Puigcercós i tantes altres.

D’aquesta forma s’han seleccionat 12 llegendes i històries populars vinculades a cada municipi del Lluçanès. A través d’aquestes històries que interrelacionen creences, màgia, costums i fets reals, descobrim personatges i espais d’interès natural, patrimonial i històric dels municipis.

Com ja és habitual en el Calendari del Lluçanès es vincularà, l’últim dissabte de cada mes, una activitat que anirà relacionada amb el coneixement i el saber popular d’aquestes dones sàvìes: herbes remeieres, remeis, ungüents, tallers o sortides de coneixement de l’entorn, etc.

La primera sortida serà el gener, al Centre d’Interpretació de la Bruixeria, a Sant Feliu Sasserra. Se celebrarà el 29 de gener amb una activitat guiada per acostar-nos a les històries de bruixeria i al fet històric de les persecucions de bruixes que es van portar a terme al Lluçanès al segle XVII.

Per altra banda, el calendari del Lluçanès és una eina que serveix per estar al corrent dels principals esdeveniments mensuals dels nostres pobles del Lluçanès: festes majors, fires, esdeveniments esportius, activitats culturals, diades significatives.

Podeu descarregar el calendari i conèixer una mica més les llegendes del nostre Lluçanès: https://www.llucanes.cat/calendari-2022/

Comparticions