LLEGENDA:

LA BRUIXA NAPA


Vet aquí que una vegada hi havia a Prats de Lluçanès una dona vella que només veure-la tothom deia que era bruixa. Era petita i rabassuda, una mica calba i amb la cara molt arrugada. Vivia en una casa coneguda com a cal Nap, i per aquesta raó va quedar-li el nom de Napa. Criava gallines, moltes de les quals eren robades, i les amagava al Roc Foradat, lloc on normalment li ponien, però a part es deia que també en tenia als Rasos de Peguera, concretament al Cogulló d’Estela.
Amanyagava la quitxalla atraient-los a casa seva i els donava llavors de carbassa de bon gust, que era per ells una gormanderia molt esperada. Els n’oferia més si es deixaven pentinar, i es passava llargues estones resseguint els cabells dels més menuts. Però tots els que s’havien deixat pentinar van acabar morint-se i, per aquest motiu, la justícia va decidir intervenir-hi. El dia 8 de gener de 1767 Maria Pujol, la bruixa Napa, va ser executada. Va ser l’últim cas conegut de bruixa ajusticiada a Catalunya.


AADD, El Lluçanès màgic. Recull de llegendes i rondalles del Lluçanès. Valls, Cossetània Edicions i Ajuntament de Sant Boi de Lluçanès, 1998.

GORCHS, Anna, Prats de Lluçanès, 905-2005. Cronologia de 1.100 anys d’història., Ajuntament de Prats de Lluçanès, 2006.

Activitat:

Data: Dissabte 26 de febrer

TALLER DE BOSSES D’OLOR I JOC DE RECOL·LECTAR HERBES REMEIERES

DATA: Dissabte 26 de febrer de 2022
Horari: 16h – 20h
Lloc de Trobada: Esplanada rocosa – Camí del Roc Foradat

Formulari d’inscripcions: https://forms.gle/sidwwP8PFVVRmfSC7

Per a més informació: 

Consorci del Lluçanès – T. 93 888 00 50 / turisme@consorci.llucanes.cat


Comparticions