El proper 27 d’abril torna el “Lluçanès al Plat”, en versió renovada i de la mà de Fundació Alicia. Aquesta vegada es destina especialment als agents gastronòmics del territori i a la restauració. 

El “Lluçanès al Plat” és el nom que rep la iniciativa d’apropament i coneixement dels productes locals del Lluçanès. En les primeres edicions, 2018 i 2019, es va fer en format de networking en el qual, per torns i de forma rotativa, els elaboradors/es, presentaven els seus productes als comerços, allotjaments turístics i a la restauració. En aquesta ocasió, s’ha volgut donar un gir a la proposta i vincular-la a altres projectes que s’estan treballant al territori com el de posicionament del blat forment.

Per fer-ho possible, hem rebut l’assessorament de Fundació Alicia, el primer centre de recerca, desenvolupament i innovació en cuina. Aquest centre està  integrat per un equip multidisciplinari de nutricionistes, biòlegs, tecnòlegs dels aliments, enginyers agrònoms, químics i antropòlegs que treballen al costat de gastrònoms i xefs per a crear solucions pràctiques que ajudin les persones a gestionar la seva alimentació de manera adequada, saludable, sostenible i plaent. Alícia desenvolupa projectes per a fer costat als productors alimentaris i els territoris rurals, les col·lectivitats, la restauració i el turisme sostenible, innova amb la indústria i investiga el patrimoni alimentari. 

El proper 27 d’abril, Fundació Alicia ens obre les seves portes per portar a terme la 3a edició del “Lluçanès al plat” en format taller de co-creació amb els principals agents de la restauració del Lluçanès i comarques veÏnes. Donant continuïtat a la línia de recerca i treball amb els productes singulars del territori, s’ha escollit el blat forment escairat com el protagonista de la sessió, amb el qual es faran diferents propostes i combinacions culinàries amb productes locals del Lluçanès. 

El blat forment és una varietat antiga de blat dur que es cultivava als camps del Lluçanès fins que altres varietats més productives van entrar al mercat i el van desplaçar progressivament. Des de l’any 2010, s’ha iniciat un projecte de recuperació d’aquesta varietat que, des del 2019, ja està introduïda al catàleg de varietats d’interès Agrari de Catalunya. Actualment són 2 els pagesos del territori que cada dia n’augmenten el seu cultiu i producció i Mas Terricabras d’Oristà també el comercialitza en format farina i blat forment escairat. 

El principal ús a la cuina és en forma de farina, que serveix per a fer pa. Actualment ja són 6 els forns del Lluçanès que fan pa de blat forment. Tanmateix, també es pot consumir en forma de blat escairat. Es tracta del gra de blat pelat de la seva clofolla i deixat assecar alguns dies. Segons les exploracions preliminars dels experts d’Alicia, es conclou que ‘el producte té un valor gastronòmic diferencial. Presenta un color marró daurat, recordant la seva elevada proporció de fibra, amb un sabor suau, dolç i aromàtic; el gra, quedant ben separat, presenta una textura tersa en la primera mossegada, però amb l’interior cremós i més fàcil de mastegar que altres cereals. Les possibilitat d’aplicacions culinàries es preveuen múltiples, tant dolces com salades, no només pel valor gastronòmic, sinó també per la seva funcionalitat tecnològica en cuina.’

Si ets restaurador/a o agent gastronòmic del Lluçanès o dels voltants, estàs interessat/da en assistir a la sessió formativa pots inscriure’t al següent formulari.  Les places són limitades!

A continuació trobareu més informació vinculada al projecte: 

Comparticions