Aquest divendres 21 d’abril, el Lluçanès ha rebut la visita d’una delegació formada per 13 persones entre tècnics en ramaderia i salut pública i ramaders d’oví, boví i equí de Navarra. El motiu de la visita ha estat conèixer de prop el nou escorxador de proximitat que s’ha instal·lat al Soler de N’Hug i que aquesta mateixa setmana ha rebut l’autorització sanitària definitiva.

La visita ha començat amb una reunió de 2 hores amb tècnics i responsables de la Generalitat de Catalunya en matèria de salut, seguretat alimentària i ramaderia així com el Consorci del Lluçanès i l’alcalde i la regidora de pagesia de l’ajuntament de Prats de Lluçanès.

La delegació navarresa s’ha mostrat molt interessada en el procés que es va seguir per tal d’arribar a tirar endavant un escorxador de baixa proximitat en una explotació ramadera, així com les adaptacions que s’han fet per complir la normativa vigent.

Posteriorment han anat al Soler de N’Hug a veure l’escorxador de proximitat in situ. Allà l’Abel Peraire, responsable de l’escorxador, ha explicat les particularitats d’aquest escorxador, el procés d’adaptació a la normativa i controls veterinaris, així com la documentació necessària per a dur a terme l’activitat.

La visita ha estat molt celebrada pels membres de la delegació navarresa que han marxat amb ganes de poder concretar projectes de desenvolupament rural com aquest en el seu territori.

La posada en funcionament de l’escorxador de es va dur a terme amb la participació del Consorci del Lluçanès, entre d’altres agents, amb el suport i assessorament a l’explotació ramadera i la facilitació de la interlocució entre administracions i ramader.

L’escorxador de proximitat del Soler de N’Hug va iniciar la seva activitat a principis del 2017 quan va ser acceptada la seva sol·licitud per part de la Generalitat a partir d’un permís temporal d’utilització. Finalment, aquesta setmana ha rebut l’autorització definitiva per part de les autoritats sanitàries.

Aquest tipus d’equipament és una reivindicació del sector oví per millorar les seves rendes promovent la venda directa i de circuit curt i alhora donar un valor afegit i una qualitat diferenciada al seu producte. A més a més, aquest tipus de projecte ja es preveia en el Pla de recuperació del sector oví /cabrum que va redactar la Generalitat el 2013 i que 4 anys després ha vist la llum.

 

 

 

 

Comparticions