El passat 23 de maig es va celebrar, a Sant Feliu Sasserra, l’acte de cloenda de les 4 cooperatives escolars del Lluçanès que han participat aquest any en el programa CUEME: cooperativa Petits Cracks Artesans, de l’escola Lluçanès de Prats de Lluçanès; cooperativa CoopArt, de l’escola FEDAC de Prats de Lluçanès; cooperativa COETS, de l’escola Terra Nostra d’Olost; i la cooperativa Roures a mà, de l’escola Els Roures de Sant Feliu Sasserra.

El projecte CuEmE, impulsat per la Diputació de Barcelona, i coordinat pel Consorci a nivell del Lluçanès, fomenta la Cultura Emprenedora a les Escoles, mitjançant la creació d’una cooperativa escolar per tal d’adquirir competències educatives clau, i els valors de la solidaritat, la igualtat d’oportunitats i l’equitat. És, doncs, un projecte amb caràcter innovador i arrelat al context local i l’entorn.

Al llarg de tot el curs 2018-19 els 91 alumnes participants de les 4 escoles, han creat i gestionat una cooperativa escolar. Un procés basat en la constitució i redacció d’estatuts, el disseny i imatge corporativa, l’estudi de mercat, la producció, el finançament, la comunicació i el màrqueting, la venda al mercat local de Prats el diumenge 12 de maig, i l’elecció d’una ONG on destinar una part dels beneficis. Les entitats triades aquest any han estat: Associació Contracorrent, Osona contra el càncer, Play and Train, i Associació de disminuïts físics d’Osona (ADFO). Amb els diferents aprenentatges es pretén la resolució de problemes, presa de decisions de manera democràtica, desenvolupament de competències i habilitats empresarials. Alguns dels tallers s’han impartit gràcies a la participació desinteressada de diversos professionals del Lluçanès: Adrià Davins, Marc Sangrà, Pep Pujol, Associació Cantilafont, Cooperativa Cuidem Lluçanès SCCL, Consorci del Lluçanès, i alguns pares i mares de les escoles.

Una altra de les vivències dels membres de les cooperatives ha estat la participació a la tercera Trobada de Cooperatives d’Osona, celebrada el passat 17 de maig a Manlleu, on més de 600 nens i nenes van realitzar diverses activitats simultànies com ball dirigit, manualitats, dinàmiques i jocs de construcció amb l’objectiu de treballar la cooperació, el treball en equip i la creativitat.

L’acte de cloenda d’ahir posa punt i final al projecte cooperatiu del Lluçanès d’enguany. Després d’unes paraules de benvinguda per part de la regidora de Sant Feliu Sasserra, Elisabet Font, i el President del Consorci del Lluçanès, Isaac Peraire, els socis i sòcies de les 4 cooperatives van fer una representació per explicar als més de 250 assistents els seus aprenentatges en les diferents fases del projecte. Tot seguit es va fer el lliurament dels xecs, amb les aportacions de part dels beneficis a les 4 entitats socials, i el lliurament de diplomes per part de les regidories d’Educació i Promoció econòmica dels tres ajuntaments en reconeixement a la feina feta. La cloenda va ser a càrrec de Rafael Homet, diputat delegat d’Educació de la Diputació de Barcelona.

Amb el nou curs escolar 2019-2020, se sumaran al projecte Cueme les 4 escoles que formen part de la ZER Alt Lluçanès: escola La Forja d’Alpens, escola Aurora de Sant Boi de Lluçanès, escola Heurom de Perafita, i escola Gafarró de Santa Eulàlia de Puig-Oriol (Lluçà).

Des del Consorci del Lluçanès donem l’enhorabona a les cooperatives Petits Cracks Artesans, CoopArt, COETS, Roures a Mà, i als equips de les escoles Lluçanès, Terra Nostra, Fedac Prats, i Els Roures per la seva implicació i entusiasme en el projecte.

Comparticions