A partir del mes d’octubre s’inicia un cicle de visites guiades als principals elements patrimonials del romànic del Lluçanès.

Les visites guiades es realitzaran un dissabte de cada mes. Les tres primeres visites es portaran a terme els mesos de tardor: octubre, novembre i desembre i permetran conèixer tres joies del romànic del Lluçanès: Sant Jaume de Fonollet, la Cripta/Tribuna d’Oristà i Sant Salvador de Bellver.

Aquestes primeres visites aniran a càrrec de Xavier Costa, doctor en història medieval, el qual ens parlarà de l’art romànic de les pròpies esglésies que es visitaran així com de la importància de les esglésies com a punts articuladors de les comunitats rurals, la feudalització i el poder en l’edat mitjana, la importància dels moviments no reglats per les dones i l’espiritualitat femenina, descobrint el context històric i social de l’època en un territori rural com el Lluçanès així com els elements principals de les esglésies i l’art romànic.

Les visites guiades continuaran el 2022 donant a conèixer Sant Pere de Serrallonga, Sant Andreu de Llanars  i el Monestir de Lluçà contextualitzant diferents temes com la conquesta carolíngia (s.IX i X) i la reorganització del territori en temps de Guifré el Pilós, la litúrgia a l’interior de l’església, el paper del poble i la seva participació, les processons i els dies festius o la importància del moviment canonical i les diferències entre monestir i canònica.

El programa de visites a la tardor i hivern permetrà desestacionalitzar les activitats culturals i patrimonials i oferir visites a les joies del romànic del Lluçanès en èpoques de menys oferta cultural.

Les activitats, organitzades pel Consorci del Lluçanès, són finançades per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de Cases d’Oliba (Bisbat de Vic).

Les places estan limitades i es pot fer la inscripció a través d’un formulari a l’agenda d’activitats del Lluçanès: www.llucanes.cat/agenda

 

 

 

                

Comparticions