El dissabte 28 de gener es van iniciar les activitats del calendari del 2023 emmarcades en la temàtica Biodiversitat al Lluçanès.

Més de 30 persones van assistir a la primera activitat, que estava centrada en els mamífers dels Lluçanès. Al llarg de 3h, els assistents, dividits en dos grups, van poder descobrir, a través de l’exposició del del Gat Fer, els sistemes d’estudi i seguiment dels mamífers al Lluçanès. Així mateix van poder conèixer, de forma molt didàctica, els mètodes utilitzats (trampes i sistemes fototrampeig), els tipus de rastres que es poden observar a la natura i com saber de quin animal són (excrements, menjar, petjades, caus…) i es va realitzar una sortida per reconèixer rastres dels mamífers a l’entorn de Sant Bartomeu del Grau, de la mà del Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN) i el Grup Felis – ICHN.

A la sortida es van poder identificar:

-pinyes rosegades per esquirol (Sciurus vulgaris)
-rascades, petjades i excrements de senglar (Sus scrofa)
-excrements de fagina (Martes foina)
-excrements de guineu (Vulpes vulpes)
-excrements de geneta (Genetta genetta)
-petjades de cabirol (Capreolus capreolus)
-talponeres de talpó comú (Microtus duodecimcostatus)
-pinyes rosegades per ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus)

i es van observar:

-depredació de tudó (Columba palumbus)
-aligot (Buteo buteo)
-gales de Andricus hispanicus
-gales de Andricus dentimitratus
-cadàver de serp, encara no identificada

(recull d’espècies fet per Jordi Clavell – responsable de l’Observatori Ciutadà del Lluçanès OCB )

 

Per altra banda també es va parlar del valor de col·laborar amb la ciència ciutadana. Totes aquelles persones que vulguin col·laborar-hi de forma activa poden aportar les observacions d’espècies que poden fer a l’entorn de casa seva a través de diferents projectes o plataformes.

Des de l’OCB s’han recollit més de 4.200 espècies diferents al Lluçanès, i cada setmana s’hi incorporen una mitjana de 6 noves espècies gràcies a la col·laboració de ciutadans/anes del territori.

Tu també hi pots participar!!

 

Comparticions