Cicle de concerts en espais patrimonials del Lluçanès

Raquel Santanera i Coloma Bertran


Diumenge 8 d’octubre
A les 12 del migdia
Sant Jaume de Fonollet de Sant Bartomeu del Grau

Coloma Bertran, violinista i compositora d’esperit eclèctic, uneix el seu món musical al dels mons imaginats i poètics de la poeta, Raquel Santanera. D’aquest xoc en surt un repertori de poemes que s’obren camí enmig d’un passeig acompanyat de sons improvisats i violins elèctrics i percudits. També es podria dir donant la volta i enfilant per una altra deriva: que a la música de Bertran s’hi han entaforat uns versos de Santanera. Què o qui comença? No sé sap. Qui o què s’ofereix perquè tot allò altre passi? No se sap.

Vinyoli escriu: ‘Tot és per ser donat i no t’ho vol ningú’. Santanera i Bertran ho donaran per tot per si hi ha algú que ho arreplegui i s’ho vulgui quedar. 


Espai Patrimonial


SANT JAUME DE FONOLLET – Sant Bartomeu del Grau

Petita joia del romànic del Lluçanès, del segle XI, compta amb un bonic absis i una antiga portalada a migdia.

L’església, d’una nau és coberta amb volta de canó, reforçada per un arc toral i capçada a llevant per un sol absis amb una finestra centrada de doble esqueixada. Exteriorment l’absis està decorat amb un fris d’arcuacions cegues, distribuïdes en sèries de quatre, entre cada dues bandes llombardes. Al mur del costat de migjorn s’obre una altra finestra de doble esqueixada, i un portal amb dovelles en arc de mig punt, sense cap element decoratiu que conserva un bell forrellat. Curiosament un portal d’unes proporcions i característiques semblants a aquest, es troba també el mur de ponent, avui dia sense accés. Corona la façana un campanar d’espadanya de dos ulls.

Aquesta església es trobava dins l’antic terme del castell de Gurb, al lloc de Fenollet. No degué passar de capella rural dependent de la parròquia de Sant Bartomeu del Grau. 

El lloc de Fenollet apareix esmentat l’any 1179, quan el bisbe de Vic Pere Redorta consagrà la propera església de Sant Miquel de l’Erm. Encara que l’església sigui molt anterior, no és fins el 1257 que apareix documentada l’església de Sant Jaume. Entre els segles XV i XVII consta que l’església tenia dotació pròpia i rebia delmes i primícies de masos veïns. 

Veure ubicació


Productes Locals


L’associació de productors locals del Lluçanès “Lluçanès a Taula” es farà càrrec del lot de productes locals que se sortejarà a cada un dels concerts.

Una bona oportunitat per a descobrir tots els productors que formen part de l’associació i per a consumir producte local i de proximitat.


.

.

Comparticions