El jaciment arqueològic d’època romana de Puig Ciutat, al terme municipal d’Oristà, ha presentat aquest estiu el resultat de les excavacions realitzades durant els últims mesos, que han permès descobrir restes humanes i animals abocades dins les sitges d’un graner romà.

Un cop tancada l’última campanya amb importants descobertes que posen de manifest la preservació de restes de gran interès vinculades a la segona guerra civil romana i aporten molt bones perspectives de cara a la recerca futura al jaciment, Puig Ciutat presenta un cicle d’activitats obertes a les persones que tinguin interès en conèixer una mica més sobre aquest indret. Unes propostes que complementen les Jornades Europees del Patrimoni. 

El dissabte 21 d’octubre, de 10 a 12h, la Sala d’actes de l’Espai de Prats de Lluçanès acollirà diverses Xerrades sobre els estudis especialitzats realitzats a Puig Ciutat:

  • Puig Ciutat, una pinzellada del context – per Àngels Pujol – Arqueòloga
  • Estudi del primer esquelet humà trobat a Puig Ciutat – per Ot Ordeig – Antropòleg independent
  • La gestió agrícola durant la Roma Republicana: El cas de Puig Ciutat – per Miguel Tarongí – Professor associat de la Universitat de Lleida

L’entrada a aquestes xerrades és lliure i no és necessari inscriure-s’hi prèviament.

El següent dissabte, 28 d’octubre, el cicle programa una sessió de rentada de ceràmica, on a banda d’una introducció sobre el material ceràmic, es rentaran fragments d’aquest material recollits durant les últimes campanyes d’excavacions. Finalment, el 4 de novembre tindrà lloc una sessió per classificar i inventariar el material ceràmic rentat. Aquestes dues últimes propostes es faran a la Rectoria de la Torre d’Oristà de 16.30 a 19.30h i és necessari inscriure-s’hi enviant un correu a puigciutat@puigciutat.com. Consulta tots els detalls del cicle en aquest enllaç

Les excavacions treuen a la llum troballes destacables

Al llarg de l’estiu, s’ha continuat treballant en un edifici d’època romana incendiat intencionadament durant la segona guerra civil romana. En campanyes anteriors s’havien recuperat indicis que parlaven de la seva destrucció violenta: vaixella de taula i olles de cuina trencades i escampades, armes, bigues carbonitzades i, fins i tot, l’esquelet d’una dona. No se sabia, però, quina era la funcionalitat de la construcció.

Enguany, s’ha identificat un dels edificis del jaciment com a un graner d’època romana republicana proveït d’un mínim de cinc sitges. L’edifici va ser destruït violentament durant la guerra civil entre Juli Cèsar i els pompeians l’any 49 aC. La descoberta de restes òssies dins les sitges indiquen que s’haurien emprat com a abocadors després de la batalla, i reforça la hipòtesi que Puig Ciutat hauria estat un assentament militaritzat destinat a l’avituallament de l’exèrcit pompeià durant el conflicte.

L’associació GIRA (Grup Independent de Recerca en Arqueologia) ha realitzat aquests treballs en dues campanyes diferenciades. La primera, feta el mes de maig, es va poder fer amb arqueòlegs professionals gràcies al finançament aportat pel Programa Sectorial de la Diputació de Barcelona. La segona, desenvolupada entre els mesos de juny i juliol, es va organitzar en format de pràctiques de treball de camp per a estudiants d’arqueologia. Es va comptar amb la participació de  10 estudiants de diverses universitats catalanes i 3 de la Universitat de Jaén. Els treballs s’emmarcaren en el Projecte quadriennal de Recerca de la Generalitat de Catalunya: Puig Ciutat i el seu entorn, relat d’una batalla, promogut per l’associació GIRA i finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat. Es va completar el finançament amb una aportació de l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.

La direcció dels treballs ha anat a càrrec dels arqueòlegs Àngels Pujol i Robert Tamba, de l’Associació GIRA. En les dues campanyes, el Consorci del Lluçanès i l’ajuntament d’Oristà han col·laborat amb el projecte a través de suport administratiu i logístic.

Comparticions