El projecte d’Envelliment Actiu al Lluçanès va aflorar a l’octubre del 2016, moment en el qual s’iniciaven els primers grups d’activitat. El projecte es regeix pels principis i objectius del programa de Dinamització de la Gent Gran, que rep el suport de la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració dels ajuntaments del territori.

Està gestat des del Consorci del Lluçanès i persegueix aconseguir un envelliment actiu i saludable en la gent gran del territori, optimitzant les oportunitats de salut física, mental i social que permetin a la gent gran participar activament en la societat sense patir discriminació i gaudir d’una qualitat de vida bona i independent. La proposta ofereix accions dirigides d’activitat física, memòria, i formatives entre altres per majors de 60 anys. El valor d’aquestes recau en que són els mateixos usuaris els que proposen i en algunes s’organitzen per a dur a terme les activitats.

Aquest curs s’ha pogut realitzar amb certa normalitat seguint el calendari habitual, iniciant les activitats a principis d’octubre i finalitzant a mitjans de juny. S’han pogut reprendre totes les activitats que en el seu moment van aturar-se per la pandèmia i que van haver d’anar-se adaptant segons la normativa marcada. Destacar que els usuaris i usuàries s’han anat incorporant en els grups d’activitat progressivament al llarg del primer trimestre, quan se sentien còmodes per a fer-ho.

Actualment estan en funcionament 10 grups per potenciar la memòria i/o psicomotricitat que es troben a Alpens, Oristà, La Torre, Sant Agustí, Sant Feliu Sasserra, Sant Martí de Sobremunt i Santa Eulàlia de Puigoriol – Lluçà. S’han realitzat un total de 188 sessions d’estimulació de la memòria i 154 sessions de psicomotricitat, atenent a una vuitantena de persones. S’han realitzat també activitats temàtiques en relació a celebracions, dies commemoratius o festivitats, així com activitats formatives. En total unes 13 sessions.

Formen part també del projecte les caminades organitzades pel Consorci del Lluçanès des del 2017, i les passejades conjuntes incloses en el cicle d’ El Lluçanès cap als 100, així com les Caminades d’Intercanvi de marxa nòrdica. En referència a El Lluçanès cap al 100 s’han realitzat un total de 197 caminades de tipus local, repartides entre 10 municipis i essent 113 les persones participants. D’ aquestes 7 han estat conjuntes i per tant obertes a tota la població del Lluçanès, essent de 33 la mitjana de participació.

En totes elles s’ha comptat amb l’acompanyament d’una monitora dirigint la sessió d’escalfament inicial, d’estiraments al finalitzar, i com a referent per a aquells que vulguin iniciar-se o perfeccionar en la pràctica de la marxa nòrdica, una tècnica per millorar la força muscular, el sistema cardiovascular, la coordinació i la mobilitat. En referència a les Caminades d’Intercanvi de marxa nòrdica, se n’han realitzat 4 (a Calella, Prats de Lluçanès, Sant Andreu de la Barca i Santa Coloma) i la cloenda final a Santa Coloma de Gramenet; d’acord amb el programa ja marcat per Diputació de Barcelona.

En totes les caminades organitzades, per tal de promocionar la marxa nòrdica entre els que no s’hi han iniciat encara, des del Consorci s’ha ofert l’opció de que els participants puguin provar els bastons de marxa nòrdica al llarg de l’activitat gràcies al seu servei de préstec.

El passat dijous 16 de juny va tenir lloc l’acte de cloenda de les activitats d’Envelliment Actiu del Lluçanès. Per a posar el punt final al curs, es va celebrar el tancament a Sant Feliu Sasserra on s´hi van reunir part dels usuaris i usuàries dels diferents grups d’activitat que han estat en funcionament en els diferents municipis del Lluçanès al llarg d’aquest curs, així com els participants de les caminades d’El LLuçanès cap als 100, i Caminades d’Intercanvi de marxa nòrdica organitzades pel Consorci del Lluçanès.

Esperem retornar desprès de l’estiu amb més activitats i més variades. Es preveu l’obertura de nous grups d’activitat en noves poblacions i seguir organitzant caminades tan locals com conjuntes, arribant en aquelles poblacions en les quals encara no hi han participat. Es demostra la necessitat de seguir oferint aquest servei a tot el Lluçanès per les característiques que defineixen aquest territori, petits municipis amb distàncies entre ells i manca de transport públic, i un índex de sobreenvelliment per sobre de la mitjana catalana.

 

Comparticions