Aquest mes d’abril el Consorci del Lluçanès dóna el tret de sortida a dues formacions professionalitzadores en el sector forestal, impartides pels formadors/es del Centre de Formació Forestal Especialitzada. Es tracta d’una formació que s’emmarca dins del projecte Impuls per a unes  transicions educatives d’èxit al Lluçanès.

Els objectius que es persegueixen són els de millorar la formació professional de les persones que volen treballar en el món forestal, aportant qualificació, experiència, adquisició de tècniques i metodologies de treball i hàbits en la seguretat laboral. Per altra banda, oferir una proposta formativa a joves a partir de 16 anys que no estan treballant actualment ni tampoc estan cursant cap altra curs formatiu. Finalment, es tracta de dignificar la professió, fomentar la inserció laboral oferint possibilitats laborals i de formació de qualitat al territori.

  • El primer curs serà el de manteniment de la serra mecànica, trossejat bàsic i tala d’arbres fins a 380mm de diàmetre. Està especialment dirigit a aquells joves a partir de 16 anys (amb o sense ESO) que actualment no estan estudiant ni treballant a temps complert. Es realitzarà del 12 al 16 d’abril i tindrà una durada de 35 hores. El curs té per objectiu que l’alumnat adquireixi un coneixement exhaustiu de tot allò que li cal per fer un correcte ús de la serra mecànica i de les principals tècniques de tala d’arbres per a treballar a bosc. Una vegada finalitzat, els joves que s’hagin pogut sentir motivats per aquest àmbit formatiu podrien inscriure’s a un dels diversos cicles formatius de grau mitjà de la família professional agrària. (inscripcions pel curs 21-22  de l’11 al 17 de maig). A més, aquest curs és una preparació bàsica per al certificat de motoserrista europeu (ECC- European Chainsaw Certificate) que s’ha començat a implantar a Catalunya des del 2014 i té per objectius augmentar la mobilitat dins del mercat comú europeu i reforçar el sector forestal i la gestió de les zones verdes respecte a l’ús de la motoserra.

 

  • El segon curs serà el de Conducció del tractor forestal. Es realitzarà els dies 19 i 20 d’abril i tindrà una durada de 14 hores. En aquest curs es treballaran els aspectes de seguretat i salut imprescindibles per a la conducció d’un tractor forestal; així com aspectes de manteniment del tractor i es faran pràctiques de conducció bàsica amb sistemes d’enganxament i d’arrossegament. És necessari disposar del carnet de conduir.

Les parts teòriques de la formació es portaran a terme al Local Social de Santa Creu de Jutglar (Olost), mentre que la part pràctica s’ha treballat conjuntament amb l’Associació de Propietaris Forestals del Lluçanès i es desenvoluparà en finques associades en les quals s’hi estiguin portant a terme treballs forestals.

Es tracta d’una formació professionalitzadora d’elevada qualitat, impartida per a persones expertes i professionals del sector que estan treballant cada dia per a una gestió forestal adequada dels boscos del nostre territori. Una gran oportunitat per a persones interessades en iniciar-se en el món del sector forestal, en conèixer l’ofici i en adquirir les metodologies, tècniques i hàbits adequats de treball.

El termini de les inscripcions és fins el 29 de març i les places són reduïdes i limitades. Les inscripcions es poden realitzar a través del portal www.llucanes.cat/formacio o trucant al Consorci del Lluçanès 938880050

 

Comparticions