Promoure la tolerància i la igualtat entre gèneres i prevenir les violències masclistes: objectius del nou projecte d’igualtat del Consorci del Lluçanès. El curs 2017-18 al Lluçanès s’ha iniciat un treball integral en els centres educatius i comunitat educativa per sensibilitzar i prevenir, a través de l’educació, les actuacions i actituds de violència masclista.

El projecte es treballa en paral·lel als centres educatius (escoles i institut), famílies (famílies de primària i de secundària) i mestres i professors. Totes les sessions van a càrrec de l’Associació Candela, una entitat sense afany de lucre fundada l’any 2004 a Barcelona amb l’objectiu de contribuir a una transformació social basada en l’educació en valors amb perspectiva feminista i comunitària, i que ha esdevingut un referent en el seu àmbit.

Ja en el primer trimestre es van portar a terme diversos tallers adreçats als alumnes de l’institut Castell del Quer (sobre els límits i el consentiment, la revisió de models de masculinitat i feminitat, revisió de la idea de l’amor romàntic, …) , així com a les famílies de joves i adolescents amb la xerrada «A casa, com parlem de les relacions afectives i sexuals?» el passat mes de novembre amb una molt alta participació.

A partir de la setmana vinent s’inicien els tallers als nens i nenes de 5è i 6è de primària a les escoles FEDAC Prats i Escola Lluçanès (de Prats de Lluçanès) i Escola La Monjoia (de Sant Bartomeu del Grau). Aquests tallers porten per títol «No m’estereotipis.. Jo jugo al que vull!» i tenen per objectius principals apreciar referents infantils no estereotipats, aprendre a resoldre conflictes sense fer ús de la violència, identificar els estereotips i les desigualtats entre gèneres.

També la setmana vinent i coincidint amb el dia Mundial de la Dona, 8 de març, tindrà lloc la xerrada adreçada a famílies que sota el nom «Ni prínceps blaus ni princeses promeses» s’oferiran eines i recursos per educar d’una manera respectuosa i lliure d’estereotips, per contribuir a una educació equitativa revisant els prejudicis i creences adquirides en la pròpia socialització del gènere, reflexionant sobre el model de co-responsabilitat de les tasques domèstiques en l’àmbit familiar. Tindrà lloc a l’espai El Niu de Perafita a les 17.30h. En paral·lel es portaran a terme dues sessions de formació pels professors de secundària i pels mestres de primària.

Aquest projecte s’ha coordinat amb el CRP (extensió de Perafita), Serveis Socials del Lluçanès, els centres educatius, les AMPAs i l’àrea de joventut de l’ajuntament de Prats de Lluçanès. I compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Comparticions