Al llarg dels últims dos mesos, el cicle Païssa ha convertit diverses explotacions agroalimentàries del Lluçanès en escenaris de diverses propostes d’arts escèniques, que han anat acompanyades de visites als espais i degustacions dels productes que s’hi elaboren.
Un total de 506 persones han assistit a les propostes organitzades en localitzacions que formen part de les activitats agroturístiques ja existents al Lluçanès, la Ruta de la Llet i la Ruta del Pa i del blat forment, generant una simbiosi especial. Els espais que han acollit espectacles de circ, dansa, música i clown són quatre explotacions ramaderes (El Soler de n’Hug, Mas Terricabras, Formatges de Lluçà i Mas Rogers), una cervesera (Kibus) i la formatgeria col·lectiva i obrador comunitari del Lluçanès (el Quall) que acull actualment dues formatgeries (La Petita Ànima i La Cardiguera).
Amb la idea d’atraure i apropar nous públics però també de fomentar que aquests espais siguin redescoberts i visitats de nou, Païssa ha reunit visitants del territori i de més enllà del Lluçanès, que han pogut conèixer iniciatives que fomenten el desenvolupament rural del territori acompanyades de propostes contemporànies que s’inspiren amb materials, espais i tradicions del món rural. Els artistes que s’han integrat amb l’essència del territori han estat Silver Drops, Cia 2x2Impro, Espai Volat, Companyia de circ Eia, Joana Dark i Xavi Lozano.
El projecte és organitzat pel Consorci del Lluçanès i l’Escola de Música i Arts del Lluçanès, i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, i la col·laboració dels ajuntaments dels municipis on han tingut lloc les propostes del cicle.