Al llarg de la setmana del 24 al 28 de maig passat, l’alumnat de l’Institut Castell del Quer ha commemorat la XXII Setmana Sense Fum, una iniciativa que té l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus del tabac.

Els grups de 1r, 2n i 3r d’ESO han jugat a través d’un qüestionari Kahoot per conèixer el seu grau de sensibilització entorn el fenomen del tabac. A mode d’introducció, han pogut veure un vídeo explicatiu de la Setmana fet des de l’Equip d’Atenció Primària del Lluçanès. Els guanyadors han sigut en Marc Roma, la Judit Casals i la Maria Trias (1r d’ESO); l’Eva Martínez, la Laia Guitart i l’Adrià Carrera (2n d’ESO); i la Nora Boix, la Jana Ordeig i la Laia Montanyà (3r d’ESO). En general, les participants han demostrat tenir bastants coneixements sobre el fenomen, tot i que hi ha certa confusió al voltant dels efectes del tabac de cargolar o de les cigarretes electròniques en comparació amb el tabac manufacturat.

Tots els grups d’ESO, i els de Batxillerat i el professorat de manera voluntària, també han participat a una dinàmica consistent a posicionar-se com a fumadors, ex-fumadors, fumadors passius o no fumadors, a través d’uns pulmons de grans dimensions exposats a l’entrada del centre. Les dades obtingudes aquest any mostren un lleuger descens de les persones fumadores (de 39 a 20) respecte l’any 2019, mentre la resta de col·lectius es mantenen pràcticament igual (172 no fumadors, 14 ex-fumadors i 54 fumadors passius).

Les activitats han estat organitzades des de l’Equip d’Atenció Primària del Lluçanès, l’Institut
Castell del Quer i Lluçanès Jove.

Comparticions