Al Lluçanès es pot cursar el primer cicle d’Educació Infantil (0-3 anys) a les escoles bressol municipals de Prats de Lluçanès, Olost, St. Boi de Lluçanès, Lluçà, Perafita, Sant Feliu Sasserra i Sant Bartomeu del Grau i a les escoles La Forja d’Alpens i Llevant d’Oristà (les dues últimes atenen els infants a partir d’1 any).

En tots els casos es caracteritzen per ser escoles petites, però de gran qualitat, ben enxarxades entre elles, arrelades al municipi i viscudes com a part essencial del teixit educatiu i social del Lluçanès. 

Parteixen d’uns equips educatius que treballen en qualitat pedagògica i que han creat projectes que posen l’infant al centre de l’activitat, com a principal protagonista del seu aprenentatge, respectant els seus processos i afavorint-los amb estratègies educatives innovadores. En alguns casos, són formades per equips molt petits amb el valor afegit de tenir infants de diverses edats en un mateix espai, aprofitant les sinèrgies que aporta entre infants aquesta realitat del territori.

Han sabut incorporar una mirada educativa de qualitat per superar els reptes amb propostes innovadores que contemplen sempre un aprenentatge significatiu i un vincle de respecte amb les famílies. Durant aquest curs 2022-23 s’han format per incorporar la mirada de gènere i l’educació afectiva sexual en la seva pràctica docent.

Són escoles que estan molt connectades a l’entorn i al municipi, fomentant també la cohesió social territorial, entenent que conformen un recurs d’abast social i comunitari. 

El recent DECRET 21/2023, de 7 de febrer, d’ordenació d’educació infantil comprèn els 0-6 anys organitzats en dos cicles i amb caràcter voluntari.    

Actualment, doncs, l’etapa d’Educació Infantil (0-6 anys) es divideix en dos cicles: 

  • Primer cicle (0-3 anys). Inclou I0, I1 i I2. Tradicionalment s’ha impartit a les escoles bressol municipals. Actualment hi ha municipis on s’ha incorporat aquest cicle dines les escoles.
  • Segon cicle (3-6 anys). Inclou I3, I4, I5. S’imparteix a les escoles i substitueix els antics noms de P3, P4 i P5.

Les preinscripcions pel primer cicle per el curs 2023-24 seran del 8 al 19 de maig.

Algunes centres han preparat jornades de portes obertes perquè les pugueu visitar, d’altres no han estipulat un dia concret sinó que, amb previ avís, estan disponibles per atendre les famílies interessades.

.

.

ESCOLA LA FORJA

ALPENS

Ctra. Lluçanesa, 8. 08687 Alpens

L’escola La Forja és una escola rural i pública  situada en un entorn rural que ofereix un ventall de possibilitats d’aprenentatge. A la nostra escola s’imparteix el 1r i 2n cicle d’Educació Infantil i d’ Educació Primària, acollint a infants d’1 a 12 anys.

Els nostres espais per atendre al primer cicle d’infantil son diversos i alternatius, disposant d’espais d’aprenentatges diferents a l’aula. Durant la jornada s’alternen activitats de moviment i repòs a l’interior amb propostes més de recolliment o concentració, però sobretot activitats a l’exterior. Tot el que envolta la naturalesa és un pretext per aprendre i aprofitar per observar, olorar, tocar, escoltar,… i en un ambient distès, on la natura esdevé protagonista i un espai educatiu que ens ofereix un desplegament infinit per fer descobertes. Caminar per terres irregulars, córrer, jugar lliurement (joc acompanyat i protegit), ajupir-se per veure de molt a prop la fauna i la flora, construir amb branquillons, escalar, lliscar avall, remenar fang, terra, fer creacions, etc. Grans oportunitats per estimular la curiositat i l’autonomia i és que el medi natural planteja petits reptes i aventures. Així mateix, fem excursions conjuntament amb els infants del segon cicle d’infantil, això implica que tots i totes es coneguin millor i que estableixin entre ells i elles un lligam més sòlid.

El primer cicle l’entenem com un entorn educatiu on la família té un paper molt rellevant i fonamental pel desenvolupament de l’infant. És per aquest motiu que volem aprofundir en generar condicions que prioritzin un clima de confiança mutu entre família i educadores. Prima el respecte a l’infant i al seu ritme de desenvolupament, procurem que se sentin acollits, acompanyats, estimats i en confiança. Les educadores estan presents de manera respectuosa, amorosa i tenint molt en compte el moment maduratiu de cada infant. Tot partint de la idea que són els autèntics protagonistes del seu aprenentatge, oferint la possibilitat que desenvolupin la capacitat d’aprendre i descobrir directament des del seu entorn proper..

JORNADA DE PORTES OBERTES: L’escola sempre està oberta per a totes les famílies que vulguin venir a conèixer-la i visitar els espais en ple funcionament, avisant prèviament al telèfon 938527007 o enviant un correu electrònic a a8000086@xtec.cat.

.
.

ESCOLA BRESSOL GAFARRONETS

SANTA EULÀLIA DE PUIG-ORIOL (LLUÇÀ)

Carrer Rourets, 1

Instagram: @escolabressolgafarronets

L’escola bressol Gafarronets és una escola rural d’un únic grup d’infants. El fet de ser una escola petita, fa que el tracte amb les famílies i l’entorn, tant a nivell natural com social, sigui molt proper i personalitzat. Tanmateix, donem molta importància a les necessitats bàsiques dels infants, respectant els ritmes individuals de cadascun. Pel que fa als materials, valorem que siguin de fusta, naturals i desestructurats, amb la finalitat que permetin desenvolupar lliurement el joc i el moviment dels infants. La metodología de l’escola no es una metodología concreta sinó que ens anem enriquin de toes elles. (Pikler, montesori, reggio emilia…). Des d’aquest curs, i després d’una formació de coheducació i gènere, estem canviant la nostra mirada i intentant ser més coherents amb tots aquests temes.

JORNADA DE PORTES OBERTES: Des de l’escola bressol no es fa jornada de portes obertes com a tal ja que les famílies poden venir a informar-se i a visitar l’escola sempre que vulguin, avisant prèviament al telèfon 93 855 40 62 o enviant un correu electrònic a: a8074707@xtec.cat

.
.

ESCOLA BRESSOL ESTEL

OLOST

Avda. de l’esport s/n

Som una escola amb una capacitat per a 20 nens i nenes d’entre 4 mesos i 3 anys. La nostra filosofia és la d’acompanyar a cada infant en el seu creixement i evolució en aquesta fonamental etapa on el joc, la manipulació, l’experimentació, la comunicació….seran els eixos principals.

Som una peça més en la xarxa educativa de cada nen i nena així que treballem juntament amb altres peces que considerem claus: famílies, poble, entorn, cultura, etc.

JORNADA DE PORTES OBERTES: Al ser una escola petita, única al poble i on la majoria de nens i nenes són d’Olost, no es dedica una jornada de portes obertes com a tal sinó que es dona la possibilitat de venir a conèixer l’escola concertant una cita prèvia (del 2 al 5 de maig en horari lectiu de 8 a 16h) al correu electrònic: estel.olost@gmail.com o al telèfon (whatsapp i/o trucada) 661559524

.
.

ESCOLA BRESSOL PETIT LLEVANT

ORISTÀ

Plaça Catalunya, s/n

Des d’aquest curs, Petit Llevant és una llar d’infants rural del Departament d’Ensenyament gestionat des de la direcció de l’escola Llevant. És un espai per a
infants de 1 a 3 anys i les seves famílies, arrelat al poble d’Oristà i la Torre d’Oristà.

Compartim el projecte educatiu, professionals i els òrgans representatius de les famílies del nostre centre educatiu. Els infants i alumnes de primària comparteixen espais i moltes estones. Hi ha servei de menjador.

Disposem d’una aula entesa com a espai principal acollidor on nens i nenes poden explorar, crear, trobar-se amb altres infants i adults, jugar i actuar en llibertat. Compartim de forma coordinada amb la tutoria d’EI activitats i l’espai de l’aula de I3, I4 i I5 i per suposat tots els racons i jocs del pati.

Amb la mirada en l’infant com a protagonista del seu procés d’aprenentatge i desenvolupament global , l’equip de mestres els acompanya atenent les seves
necessitats bàsiques d’higiene, alimentació, repòs i descans, joc i relació.

.
.

LLAR D’INFANTS PETIT HEUROM

PERAFITA

Carretera Vella, s/n

A la llar d’infants Petit Heurom posem de relleu la importància que té l’educació ja en la primera infància. Les activitats quotidianes juntament amb propostes diàries que despertin la curiositat, la imaginació i el desenvolupament holístic són la nostra prioritat.

Partim de l’infant com a protagonista del seu aprenentatge, la nostra fita és afavorir el seu desenvolupament i fomentar la seva autonomia, curiositat i la capacitat d’escollir. 

El nostre projecte educatiu es basa en els següents pilars fonamentals: L’acompanyament emocional, el joc i l’experimentació, el moviment lliure, els espais i ambients, la vida quotidiana i la relació amb les famílies i l’entorn. 

JORNADA DE PORTES OBERTES: No es realitza jornada de portes obertes. Es pot concertar una cita prèvia per visitar la llar d’infants trucant al telèfon 618 568 117 o enviant un correu electrònic a: a8071974@xtec.cat. Per més informació: www.perafita.cat

.
.

ESCOLA BRESSOL LA PITOTA

PRATS DE LLUÇANÈS

Avinguda Pau Casals, 47

Twitter: @LaPitotaEB

El nostre projecte educatiu parteix de l’infant com a protagonista de tota acció educativa i respecta i atén les seves necessitats físiques, emocionals i educatives. Té com a prioritat garantir que tota experiència i vivència de  l’infant a l’escola bressol succeeixi en un ambient segur, de tranquil·litat, de benestar, de llibertat i de respecte.

La vida quotidiana és l’eix central de l’ambient educatiu i els espais i materials de l’escola es converteixen en un laboratori per a l’autoaprenentatge. El concepte clau amb el que treballem és el respecte per l’autonomia i la llibertat d’elecció des d’un enfocament basat en les escoles Reggio Emilia.

JORNADA DE PORTES OBERTES: Divendres 5 de maig de 17.30 a 19.30h. Per tal de facilitar l’organització, aquelles famílies que vulguin venir, poden avisar trucant al telèfon: 938 56 06 26 o enviant un correu electrònic a lapitota@pratsdellucanes.cat

Tot i així, l’escola sempre està oberta per a totes aquelles famílies que vulguin informar-se o tinguin ganes de conèixer el projecte educatiu. 

.
.

LLAR D’INFANTS MUNICIPAL EL PATUFET

SANT BARTOMEU DEL GRAU

Carrer de Ponent, s/n

El Patufet oferim un context educatiu obert, acollidor i estable.

Per això donem molta importància:  El concepte d’infant com a protagonista del seu aprenentatge. Proporcionar espais i materials adequats al moment evolutiu de cada infant. Oferir propostes i materials que convidin a conèixer el món que ens envolta tot potenciant l’experimentació, l’expressió, la creativitat i la imaginació. Fomentar els hàbits i rutines de la vida quotidiana. Gaudir de la natura i  establir una relació de confiança amb les famílies. 

JORNADA DE PORTES OBERTES: Des de la llar d’infants no es realitzen jornades de portes obertes. Les famílies poden venir a  informar-se a l’escola sempre que vulguin, avisant prèviament al telèfon 93.888.92.71 o enviant un correu electrònic a; a8055361@xtec.cat

.
.

ESCOLA BRESSOL EL CARGOL

SANT BOI DE LLUÇANÈS

Carrer Sant Roc s/n

Instagram: @elcargolescolabressol

El Cargol és una escola bressol rural àmplia, acollidora i molt propera. Amb una mirada oberta a l’infant capaç i la baixa ràtio d’alumnes ens permet un
acompanyament únic i personal, responent a les necessitats i ritmes de cada alumne.

La pedagogia de l’escola centrada en l’infant, es basa en el respecte per els moments de la vida quotidiana i en l’organització de diferents espais en els quals el motor d’acció i d’aprenentatge són els propis interessos i motivacions de l’ infant.

L’accés directe a la natura i al poble ens permet vivències reals i significatives i nodrir-nos de manera directa d’aquest privilegi.

La nostra realitat també ens permet gaudir i créixer juntament amb les famílies amb les quals vivim un estret vincle projectant i teixint junts la nostra escola.

JORNADA DE PORTES OBERTES: Qualsevol dia i hora al telèfon 679289799 / 938527046.

.
.

LLAR D’INFANTS ELS PETITS ROURES

SANT FELIU SASSERRA

Carrer Sant Roc – 93 813 90 07

La llar d’infants Els Petits Roures té capacitat per atendre fins a 15 infants. Es poden incorporar des del moment que caminen fins als tres anys. Aquest any, seguint el conveni entre el Departament d’Educació i l’Ajuntament de Sant Feliu Sasserra, el primer cicle de l’educació infantil s’impartirà a l’escola Els Roures.

Des de l’escola s’ofereix la possibilitat que els infants desenvolupin la capacitat de descobrir i aprendre d’una manera directa des del seu entorn més proper, des d’una visió constructivista, on l’infant sigui el subjecte del seu propi aprenentatge.

Comparticions