Glosar és música, cultura, comunicació, creació, educació… És un fenomen universal que, amb el pas del temps, ha esdevingut molt ric als Països Catalans. El cant improvisat, doncs, pren diferents formes, però el seu objectiu sempre és el mateix: dir cantant allò que mai no es gosaria dir parlant. La glosa té i ha tingut una funció lúdica i social molt important, perquè durant segles ha servit per a transmetre valors, dictaminar els límits socials, conèixer les preocupacions i els interessos d’un grup i, sobretot, ser una eina indispensable per donar veu al poble.

Estem vivint un moment històric, amb una forta càrrega emocional i amb molt poc espai per a la participació, la protesta i el debat, degut al confinament. Des de l’EMAL us proposem que us expresseu, que compartiu angoixes i neguits, que expliqueu les coses que no us agraden o les que us enamoren, amb ironia i esperit crític però sense perdre mai el sentit de l’humor tan característic d’aquest gènere. Per a fer-ho hem triat el “garrotín de lleida”, que és un dels més coneguts en les nostres contrades per al cant improvisat.

Com funciona:

– Es tracta de que cadascú des de casa s’inventi un garrotin, i si voleu també ho podeu fer juntament amb la família, amb les veïnes i veïns de balcó, com vulgueu.

– La part improvisada consta de 4 versos de 7 síl·labes (comptant fins a l’última síl·laba tònica), i rima el 2n vers amb el 4t

– Si ja teniu experiència amb això dels garrotins, podeu improvisar amb la melodia també!

Per a qui no sàpiga gaire de què va, en aquests vídeos us posem dos exemples:

Exemple 1

Exemple 2

I us podeu descarregar l’àudio amb l’acompanyament sol o amb acompanyament+melodia aquí:

Acompanyament sol

Acompanyament + melodia

Podeu compartir les vostres gloses, abans del 17 de maig, de diferents maneres:

  • Fent un post o una story a Instagram anomenant a @emal_llucanes (també us demanarem que ens envieu el vídeo)
  • Enviant el vídeo per whatsapp al mòbil de l’EMAL: 618 652 187 o per mail a emal@consorci.llucanes.cat i nosaltres ho publicarem al nostre compte d’Instagram.

Quan acabi el termini farem un vídeo recull (document històric per a la posteritat) amb totes les vostres aportacions.

Per posar-hi una mica més d’emoció, però, us proposem un concurs: el professorat de l’EMAL triarà 10 garrotins finalistes, que posarem a votació popular !

Les tres gloses amb més vots seran interpretades al proper concert de l’EMAL, a més de comptar amb l’admiració i reconeixement de tota la gent del Lluçanès!

Comparticions