Cicle de concerts en espais patrimonials del Lluçanès

JazzCat


Diumenge 17 de setembre
A les 12 del migdia
Porta de la Cripta (C/ Bonaire) d’Oristà

Després de cinc anys del primer, arriba el segon disc. Es diu Flabiology i porta molta música a dins. Igualment que el primer, juga a fer-se seves les melodies populars que troba arreu de Catalunya i les fa sonar de nou a la seva manera. Però…, és una mica més trapella que el primer. Va a buscar límits més amplis i és més viu. També hi ha temes propis! Tot plegat, el nou disc de Jazzcat reflecteix el trajecte personal dels quatre músics en el context del Jazz i posa de nou el flabiol al centre de la creació perquè tingui el seu lloc que, com podreu comprovar, s’ha ben guanyat.

Fitxa artística:

Xavi Torrent: flabiol i tabal

Jesús Torrent: guitarra

Franco Molinari: contrabaix

Pep Solà: bateria


Espai Patrimonial


CRIPTA / TRIBUNA – Oristà

La cripta o tribuna és una petita joia del romànic català. Es troba situada a un nivell inferior dins l’església de Sant Andreu d’Oristà (d’estil neoclàssic). Aquesta cripta, o possible tribuna, és l’únic vestigi que queda de l’antiga església romànica. És un recinte voltat de murs de diferents gruixos format per tres naus longitudinals separades per dues rengleres de columnes centrals formant arcs de mig punt i una volta creuada entre cada quatre elements de sosteniment. Tan sols una columna i una base de les centrals són originàries del temple romànic, i també ho són totes les que es troben adossades al mur que dóna a llevant. 

Adossada al mur de tramuntana hi ha una escala que avui no condueix enlloc, però que en el seu moment comunicaria amb el nivell superior del conjunt romànic. 

La cripta és una construcció de planta rectangular, i per la seva situació en relació a la resta de l’edifici, no sembla pas que hagués estat creada per ésser una cripta que no té cap relació amb l’absis ni amb el presbiteri. La seva configuració recorda més a una tribuna com les existents a la canònica de Santa Maria de Serrabona o la que hi havia al monestir de Sant Miquel de Cuixà. Així doncs, és molt possible que l’anomenada “cripta d’Oristà” fos una tribuna pertanyent a l’antiga església romànica.

La notícia més antiga sobre l’església de Sant Andreu és del 27 de febrer de l’any 923, quan pertanyia al castell d’Oristà. Uns anys més tard, al 942, ja és documentada com a església parroquial del lloc. No és fins l’any 1589 que en una visita pastoral del bisbe Pere Jaime, s’esmenta, per primera vegada, l’existència d’una cripta romànica: “Visità lo altar de S. Martí debaix lo altar mayor. Fonch trobat tot despullat molt indecentment”. Al segle XVI el bisbe Antoni Pasqual en feu una detallada descripció.

Veure ubicació


Productes Locals


L’associació de productors locals del Lluçanès “Lluçanès a Taula” es farà càrrec del lot de productes locals que se sortejarà a cada un dels concerts.

Una bona oportunitat per a descobrir tots els productors que formen part de l’associació i per a consumir producte local i de proximitat.


.

.

Comparticions