Cicle de concerts en espais patrimonials del Lluçanès

Guillem Plana Projecte Astrolabi


Diumenge 3 de novembre  
12h del migdia
Santa Llúcia a Sobremunt

El disc que ens presenta Guillem Plana, Projecte Astrolabi, és una eclèctica oda instrumental a la desmesura del cosmos feta des de un raconet de món. És un disc conceptual. És un cant a la sensació d’imaginar el que tenim per sobre del cap.

Vivim intentant ser molt racionals i entendre-ho tot amb els nostres cervells de mamífers espavilats, però en tot moment tenim a sobre una psicodèlia 100% real d’unes dimensions surrealistes, que potser no cal entendre, potser només cal observar i deixar- se meravellar.

Descartats els dogmes religiosos, cau sobre les nostres espatlles entomar aquesta estranya veritat que ens envolta i la música, en aquest cas, és l’eina escollida per canalitzar-ho, però per sobre de tot és la finalitat i el resultat de plantejar-se totes aquestes qüestions tant inspiradores.

Guillem Plana – composicions i guitarra

Eloi Escudé – teclats

Isaac Coll – baix

Arnau Altimir – bateria


Espai Patrimonial


Santa Llúcia (SOBREMUNT)

Santa Llúcia de Sobremunt es troba situada a l’extrem nord-oriental del límit del terme municipal dominant una àmplia panoràmica de la Plana de Vic i els Pirineus. L’església actual (del segle XVIII) és de planta rectangular. La façana oest presenta un atri adossat amb dues grans obertures d’arc de mig punt (a l’oest i al sud), i el portal d’accés presenta la data de 1720, inscrita a la doble llinda.

Història: L’ermita de Santa Llúcia, dedicada, inicialment a Santa Llúcia i a Santa Quitèria, no apareix documentada fins l’any 1370 (s.XIV); les restes romàniques que es troben a la base del temple, però indiquen que, o bé la capella existia de molt abans o bé podria haver existit en aquest indret una torre militar de vigilància. L’advocació a Santa Quitèria desaparegué en temps moderns, quedant Santa Llúcia, advocada de la vista, com a única patrona. Era antigament coneguda com a Santa Llúcia de Dalt en contraposició amb Santa Llúcia de Baix, situada a Taradell, la qual centrava la devoció del sector sud de la Plana de Vic.

El 1407 Pere Grau, amo del veí mas Grau, donà al rector i a la parròquia les terres que envoltaven l’edifici, terres que avui encara són patrimoni de Santa Llúcia. Sembla que vers 1693 Santa Llúcia ja amenaçava ruïna, i calgué edificar un temple nou; l’any 1720 ja estava fet. A 1748 s’amplià el casal dels ermitans, adossat al temple. A 1885 eren recents les obres de conservació de la capella, que fou pintada, i també s’hi havia instal·lat un nou altar.

Santa Llúcia va quedar bastant mal parada durant la Guerra Civil. Quedà sense imatges ni paraments, i sense els nombrosos ex-vots i presentalles que cobrien les parets. Acabada la guerra, la capella fou ràpidament retornada al seu culte: el dia 10 d’agost de 1941 es beneí la nova campana de Santa Llúcia, amb gran concurrència de feligresos de vàries parròquies. En aquests moments encara hi havia ermitans que cuidaven del manteniment de l’església. Actualment, la capella es troba oberta al culte i segueix essent visitada pels devots de Santa Llúcia.

Veure ubicació


Productes Locals


L’associació de productors locals del Lluçanès, Lluçanès a Taula es farà càrrec de l’espai de gastronomia i beguda del cicle Intrús.

Amb el cost de l’entrada us podreu beneficiar d’un petit tast gratuït de productes locals del Lluçanès. A cada concert trobareu diferents productes i productors. Un gust pels sentits.

Una bona oportunitat per a descobrir tots els productors que formen part de l’associació i per a consumir producte local i de proximitat.

Nyaaaam!


.

.

Comparticions