El passat dissabte 8 de setembre va finalitzar la campanya d’excavació d’estiu al jaciment arqueològic de Puig Ciutat a Oristà (Lluçanès).

En aquesta ocasió s’ha comptat amb la participació de 7 alumnes de la Universitat d’Edimburg, que han combinat l’excavació arqueològica al matí amb treballs de laboratori i algunes sessions teòriques sobre diversos aspectes de la disciplina (Sistemes d’Informació geogràfica, el sistema de registre emprat a Puig Ciutat, etc.) a les tardes.

Els treballs a camp s’han centrat en continuar l’excavació de l’enderroc de dues estances d’un edifici de planta rectangular d’època romana tardo-republicana (s. I aC), que havia estat localitzat en campanyes anteriors gràcies a la prospecció geofísica.

En les dues estances s’han documentat clars indicis de la destrucció violenta que va patir l’assentament en la seva última fase: bigues del sostre i restes del mobiliari carbonitzat, ceràmica aixafada in situ i algunes peces d’armament.

En una de les estances s’han recuperat fins a tres olles de ceràmica a mà que podrien haver estat recolzades damunt algun tipus de moble de fusta a la planta baixa de l’edifici. S’ha recuperat també un conjunt de fitxes de joc de pedra que probablement haurien estat guardades en una bosseta que no s’ha preservat.

A l’altra estança s’ha recuperat material més variat que hauria estat guardat al pis superior de l’estança i que en la seva destrucció s’hauria precipitat damunt el terra de l’edifici. En el conjunt s’han localitzat recipients ceràmics d’usos variats: una àmfora emprada pel transport d’aliments, vaixella de taula (vasets de ceràmica de vernís negre) i algunes olles per cuinar. En aquest àmbit s’han recuperat també algunes peces metàl·liques per fixar la porta.

El diumenge dia 9 es va fer l’acte de cloenda de la campanya amb una visita guiada a les excavacions, en la qual hi van assistir més de 120 persones, i seguidament es va realitzar un taller-mostra de l’equipació emprada per l’exèrcit en època romana-republicana.

Per l’actual campanya arqueològica s’ha comptat amb el suport econòmic, administratiu i logístic del Consorci del Lluçanès i l’Ajuntament d’Oristà. Així mateix s’ha comptat amb finançament la Diputació de Barcelona i els propis estudiants de la universitat d’Edimburg.

 

 

Comparticions