Un total de 579 participants van assistir a les sortides guiades per conèixer els ocells del Lluçanès, que es van portar a terme mensualment durant el 2018 i anaven lligades al Calendari del Lluçanès de l’any passat.
400 adults i 179 infants i joves van participar a les sortides guiades que es van realitzar a 12 municipis del Lluçanès cada dissabte de final de mes (només una es va suspendre per mal temps) i van ser conduïdes pel Ramon Baucells, de la plataforma Lluçanès Viu; un gran coneixedor del territori i l’ornitologia del Lluçanès que va saber transmetre als diferents grups que hi van participar el coneixement de cada ocell, les característiques, l’hàbitat, l’alimentació, el comportament, va transmetre el respecte cap al territori, el medi, la natura, la fauna i la flora dels municipis així com les bones i males pràctiques que poden condicionar l’arrelament o desaparició de les diferents aus a la comarca.
Durant tot l’any es va poder conèixer diferents tipus d’ocells -ocells nocturns, rapinyaires aquàtics – com el trencalòs, el mussol comú, el pigot negre, la poput, l’escorxador, el martinet de nit, l’àliga calçada, l’aufrany, la perdiu, el blauet, el duc o el botxí. Una molt bona oportunitat per conèixer territori, prendre consciència mediambiental, i descobrir la fauna de la comarca.
Gairebé totes les sortides guiades es van dividir en dos grups depenent de l’època de l’any. Un primer grup a primera hora – a les 8h o a les 9h del matí – on els participants van ser majoritàriament públic adult. I un grup a mig matí – a les 10h i a les 11h – on els participants van ser majoritàriament públic familiar amb infants entre 7 i 12 anys. Algunes sortides, però, van requerir que la sortida fos de tarda-vespre com la del mussol comú o el duc.
Paral·lelament es van organitzar dues activitats complementàries:
- Una jornada d’observació d’aus migratòries, (2 de setembre) a als Munts. Una jornada oberta i continuada des de les 8h del matí fins a les 16h de la tarda, de caràcter obert, familiar i distès on es van poder observar les aus rapinyaires que van passar pel Lluçanès fent la ruta migratòria anual que fan des de les zones de cria d’Europa cap a l’Àfrica on passen l’hivern.
- Una jornada de visita a Camadoca, que complementava la sortida guiada per conèixer el Blauet.
Les sortides també van generar interès fora del Lluçanès, i tot i que la majoria de participants eren persones residents al Lluçanès, també hi van assistir persones de Barcelona, Sabadell, Badalona, Sagàs, Vic, Gurb, Folgueroles, Torelló o Taradell.
Per a més informació de les sortides que es van portar a terme i l’ocell que es va conèixer es pot consultar l’apartat web del Calendari del Lluçanès 2018
Clikeu per visualitzar algunes de les fotografies de les sortides guiades dels Ocells del Lluçanès