La Federació Catalana d’Hípica ha homologat els primers recorreguts eqüestres de Catalunya al Lluçanès. Es tracta de dues rutes diferents, totes dues amb punt de sortida i arribada a Prats de Lluçanès: RE-01 Camins medievals i RE-02 Terra de bruixes i bandolers. Els traçats s’endinsen dins del paisatge rural del Lluçanès i transcorren per antics camins de transhumància, camins de gran recorregut i antics camins medievals, envoltats de boscos, rieres, camps i masies i fent parades a bonics pobles.

Els dos recorreguts són circulars, estan pensats per fer amb cavall de sella durant un dia cadascun, i els camins i infraestructures estan pensats per rebre grups petits i grans. Degut a les condicions suaus, sense climatologia extrema, els recorreguts eqüestres del Lluçanès es poden fer tot l’any. A més a més, el grau de dificultat permet que siguin aptes per a qualsevol nivell i edat.

En els recorreguts s’hi ha vinculat diferents estructures de caràcter gratuït i una guia de referència amb informació útil per tal de facilitar als visitants eqüestres tota la infraestructura per gaudir d’uns fantàstics dies a cavall pel Lluçanès. Així, la proposta ofereix un punt d’acollida que també és el punt d’inici i finalització de les rutes circulars, situat a Prats de Lluçanès. Aquest punt d’acollida té un tancat perimetralment, que compta amb zona de pàrquing per a remolcs, tancament per a cavalls, abeurador, servei de dutxa i llum. A banda, durant el recorregut s’han habilitat diferents punts de parada pensats per poder deixar lligats els cavalls mentre es dina o es visiten elements patrimonials, punts d’abeuratge, punts on s’aconsella desmuntar, senyalització d’alguns punts on hi ha una petita dificultat i cal baixar del cavall, àrees de descans i parcs amb taules i punts amb vistes al paisatge del Lluçanès.

Per tal que els visitants puguin aprofitar l’estada per conèixer el ric patrimoni de la comarca, els recorreguts també proposen diversos punts d’interès turístic on es poden descobrir monestirs i esglésies romàniques, ponts i pobles d’origen medieval, indrets de bruixes i bandolers, etc. Així mateix, s’hi han vinculat diferents serveis turístics: punts d’informació turística, allotjaments adherits i restaurants que es troben al llarg dels recorreguts eqüestres.

Per altra banda, també s’ha vinculat informació de serveis de logística i serveis d’assistència, importants pels usuaris i turistes eqüestres que es puguin trobar amb incidències durant la seva estada, com ferradors i veterinaris.

Els recorreguts eqüestres del Lluçanès han estat la prova pilot per iniciar les homologacions de la Federació Catalana d’Hípica de Catalunya, i s’ha treballat conjuntament i paral·lelament amb Lluçanès Turisme (Consorci del Lluçanès) tant el procés d’homologació com la creació dels dos recorreguts. En aquest procés, s’han definit els protocols, condicions i característiques pel disseny dels recorreguts, la senyalització i infraestructures, les recomanacions de seguretat, la normativa, etc., i s’ha creat una marca pròpia dels RE de la Federació Catalana d’Hípica. Consulta el fulletó informatiu.

El diumenge 2 d’abril es farà la presentació dels recorreguts eqüestres al sector al pavelló esportiu de Prats de Lluçanès. Es podrà fer un tastet dels recorreguts a cavall i hi haurà passejades amb carros i cavalls gratuïtes per a tothom. Les persones que s’inscriguin a la jornada i vinguin amb cavall seran convidat gratuïtament al dinar. La reserva es pot fer fins el dia 28 de març trucant al 657 565 326.

 

Comparticions