El Lluçanès, la Vall del Ges (Osona), el Moianès, el Berguedà i l’entorn de Montserrat passaran a formar part d’una prova pilot que lidera la Diputació de Barcelona per ajudar a fer viable el món rural, dins el projecte europeu de desenvolupament territorial Bcn Smart Rural.
El projecte de desenvolupament econòmic de les comarques no metropolitanes, “Bcn Smart Rural”, impulsat per la Diputació de Barcelona, juntament amb el Consorci Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), ha estat presentat aquest dimarts 24 de juliol a Prats de Lluçanès, en un acte en què ha participat el vicepresident primer i responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras, el gerent de l’ARCA, l’Albert Puigvert, el director general del CTFC, Antoni Trasobares, i l’alcalde i President del Consorci del Lluçanès, Isaac Peraire.
El projecte, dotat amb 2,9 milions d’euros, té per objectiu impulsar i desenvolupar una estratègia intel·ligent de desenvolupament del territori rural a partir de la innovació, valorització i millora dels sectors agrari, silvícola i ramader.
El President del Consorci del Lluçanès, Isaac Peraire, ha remarcat remarcat la importància del projecte “Des del Lluçanès creiem en les potencialitats de territoris com el nostre i necessitem projectes que posin en valor aquestes potencialitats. Des del Lluçanès pensem en el futur i per això estem esperançats, orgullosos i contents de participar en aquest PECT” .
El projecte pretén començar a generar oportunitats en tres eixos principals: el primer és “BCN Smart Rural. Banc de serveis i transferència contínua d’innovació” que té per objectiu impulsar l’especialització i la competitivitat al món rural. En segon lloc, el “Bosc Verd-Bosc-Viu” que té com a finalitat la gestió forestal per una economia verda i circular a partir d’una planificació forestal estratègica. I un últim eix, “Agrosilvopastura: activitat productiva d’alt valor ecològic” que planteja l’impuls de l’activitat productiva d’alt valor ecològic que pot suposar l’aprofitament del sotabosc i dels camps de conreu.
El Lluçanès és un dels cinc territoris que participen a la iniciativa i s’hi desenvoluparan diverses actuacions:
- En el marc de les infraestructures destaca la construcció de la formatgeria i l’obrador comunitari del Lluçanès.
- La creació de zones de treball tipus coworking a les zones rurals. Així, la zona coworking de “l’Espai” de Prats també se’n veurà beneficiada, i també serà el lloc de treball de tres tècnics del PTEC.
- I finalment un altre marc de treball del PECT és l’agricultura social i cooperativa. El Lluçanès se suma a aquest projecte que enforteix el treball que ja s’està fent des del Consorci del Lluçanès pel desenvolupament rural. En aquesta línia, la comarca ja ha treballat en iniciatives com els boscos de pastura, la xarxa d’agroproductors o l’escorxador de baixa capacitat.
Per la seva banda, Peraire ha mostrat tot el suport a aquestes accions: “El món rural també és innovació i competitivitat. Aplaudim la iniciativa i ens hi aboquem posant a disposició espais, implicació política i energia”.
El desenvolupament del projecte “Bcn Smart Rural” s’articula en base a una economia verda i circular, bàsicament de caràcter ‘local’, que vol potenciar la relació de l’activitat econòmica amb el seu entorn i aportar beneficis a tant nivell econòmic com també social, amb la generació de llocs de treball, així com també ambientals i d’equilibri territorial.