El curs es consolida amb una tercera edició que estarà marcada per la ubicació a la nova Formatgeria col·lectiva – obrador comunitari del Lluçanès al municipi d’Alpens.

Els dies 5, 6 i 7 de juliol, en el marc de la Universitat d’Estiu de la UVic-UCC, el Consorci del Lluçanès organitza per tercer any el curs: “Introducció a les principals tecnologies d’elaboració de formatges al Lluçanès”. Aquesta formació va dirigida a persones aficionades al món formatger, amb interès per a les indústries làctiques i que vulguin adquirir uns coneixements inicials bàsics en els processos d’elaboració de formatges.

Com a novetat, aquest any el curs es portarà a terme al municipi d’Alpens a les noves instal·lacions de la Formatgeria col·lectiva – obrador comunitari, que en aquests moments es troben en la fase final de construcció i que s’inauguraran ben aviat amb l’inici del curs d’expert en elaboració de formatges artesans que també organitza el Consorci del Lluçanès.

Els principals continguts se centraran en conèixer el flux i el maneig dels principals ingredients per a la preparació de formatges. Es posaran en pràctica les principals tecnologies d’elaboració de formatges tals com la quallada enzimàtica, la quallada làctica i el recuit com a producte fresc.  El desenvolupament del curs és de tipus pràctic i amb manipulació de producte. Es realitzarà un fòrum debat amb l’alumnat a tall d’avaluació i exposició dels principals dubtes i inquietuds de les persones participants. La cloenda de la formació es realitzarà mitjançant la visita a una explotació agroramadera inclosa dins la Ruta de la Llet que es dinamitza al territori. En total seran 16 hores de formació i l’alumnat rebrà un certificat d’aprofitament emès per la Universitat de Vic-UCC.

Cada vegada és més clar que el Lluçanès va esdevenint un referent de la formació en l’àmbit de formatgeria a nivell català. L’any 2013 es va organitzar el primer curs de formatgeria lligat a un certificat de professionalitat, reconegut pel Departament d’Empresa i ocupació i, l’any 2016, ja es va tirar endavant la 1a edició del curs d’especialització en formatgeria artesana amb certificat propi expedit per la UVic-UCC del qual el 10 de maig s’iniciarà la 7a edició. Amb el nou projecte de Formatgeria col·lectiva – obrador comunitari i amb la consolidació per tercer any del curs d’Introducció d’estiu s’ha fet un nou pas endavant.

El curs compta amb la col·laboració de l’empresa Lacto-tex i la Diputació de Barcelona.

Les inscripcions ja estan obertes en aquest enllaç.

 

 

Comparticions