Del 20 al 22 de juliol s’ha portat a terme la 2a edició del curs “Introducció a les principals tecnologies d’elaboració de formatges al Lluçanès” en el marc de la Universitat d’Estiu de la UVic-UCC.

La formació de 16 hores en total es va realitzar a les instal·lacions de cuina de l’escola Terra Nostra amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olost. El curs va tenir una durada total de 16 hores i va comptar amb 12 participants amb interès per iniciar-se en el món de l’elaboració de formatges, ja sigui per objectius de caire professional, o bé a nivell d’aficionat.

El conjunt de les sessions van combinar la teoria amb la pràctica des de l’inici, assegurant així la cohesió dels continguts aportats. Inicialment, es van donar a conèixer el flux i el maneig dels ingredients essencials per a la preparació de formatges. Seguidament, es van posar en pràctica les principals tecnologies d’elaboració de formatges com la quallada làctica, la quallada enzimàtica i el recuit com a producte fresc.

L’últim dia, es va visitar la Formatgeria Betara, inclosa dins la Ruta de la Llet del Lluçanès. En aquesta sortida es va poder visitar l’obrador de formatges i també la granja d’ovelles ecològiques amb un tast final de formatges com a clausura del curs.

El Lluçanès s’està establint com a referent de la formació en l’àmbit de formatgeria. L’any 2013 es va organitzar el primer curs de formatgeria lligat a un certificat de professionalitat, reconegut pel Departament d’Empresa i Ocupació i, l’any 2016, ja es va tirar endavant la 1a edició del Curs d’especialització en formatgeria artesana amb certificat propi expedit per la UVic-UCC. Durant el curs 19-20 se n’ha portat a terme la 6a edició.

El curs ha comptat amb la col·laboració de l’empresa Lacto-Tex, Formatges Betara i la Diputació de Barcelona.

Comparticions