Aquest divendres 11 d’octubre, el president en funcions del Consorci del Lluçanès, Isaac Peraire, ha fet una valoració dirigida als mitjans de comunicació del mandat del Consorci del Lluçanès durant el període 2015-2019.

Durant la presentació, Isaac Peraire ha fet un balanç positiu i molt productiu d’aquests quatre anys de feina, durant els quals s’ha treballat en tres principals eixos: la situació jurídico legal de l’ens, marcada per la renovació dels estatuts, l’adscripció a l’ajuntament de Prats i la creació del Consell d’alcaldes; els projectes compartits amb els municipis de la comarca del Lluçanès i el l’oficialització de la comarca del Lluçanès de la qual n’ha repassat el procés.

Durant el balanç, també s’han destacat dades rellevants, com ara que en aquest període s’ha passat de tenir un retorn econòmic per a cada habitant del Lluçanès de 3,64€ a 5,03€ el passat any 2018. A més, el nombre beneficiaris dels projectes i programes ha passat de 15.000 a 26.000 usuaris el passat 2018. “El retorn econòmic a la ciutadania és molt rellevant, fet que certifica que el Consorci no només és útil, sinó que és necessari per tots”, ha subratllat Peraire.

Durant aquest temps, ha estat important teixir una línia estratègica perquè el Consorci tiri endavant, es consolidi i tingui una perspectiva de futur. En aquest punt, Peraire ha enumerat alguns dels projectes nous o més rellevants de les àrees que s’han treballat:

En l’àmbit d’atenció a les persones, s’ha creat el servei d’Envelliment Actiu del Lluçanès, que actualment es presta a 8 pobles. Pel que fa el Centre de Serveis, es disposa de l’arquitecte compartit, es crea suport administratiu per als ajuntaments, s’inicia la col·laboració amb l’Oficina d’Habitatge d’Osona establint al Lluçanès un punt d’atenció.

En comunicació i TIC s’ha consolidat la figura de tècnica de comunicació, s’ha fet la renovació de la pàgina web i xarxes i s’ha creat un protocol de comunicació amb ajuntaments. En l’àmbit d’esports, com a projecte destacat s’ha fomentat de la pràctica esportiva en els joves: amb dos gran programes: Sport Inquiet i Estiu Inquiet.

Pel que fa a desenvolupament rural, Peraire ha remarcat la creació del Servei d’Emprenedoria Rural amb assessorament i acompanyament d’iniciatives emprenedores del sector primari, conjuntament amb Creacció.

El projecte Educació 360: projecte pilot de la Diputació de Barcelona per fomentar les oportunitats educatives, temps i espais, ha estat destacat com un dels programes més rellevants de l’àmbit d’educació i formació.

En empresa i emprenedoria el Consorci s’ha unit a la Xarxa Catalunya Emprèn, per tal de
donar suport i acompanyament als emprenedors i emprenedores del Lluçanès. El projecte de Formació Ocupacional amb la creació del curs de Neteja en superfícies per persones desocupades ha estat un dels àmbits treballats pels professionals d’ocupació i en l’àmbit de residus, s’ha destacat la recollida de plàstics agrícoles en explotacions.

I ja per acabar, en la línia de turisme i patrimoni ha posat en valor el Pla de Màrqueting Turístic, amb la creació d’una guia del sector turístic del Lluçanès de la qual en neix la Taula de Turisme del Lluçanès.

El president en funcions de l’ens també ha volgut explicar als mitjans la valoració dels cinc grans projectes estrella del Consorci. Entre ells, la cooperativa d’atenció i acompanyament a persones Cuidem Lluçanès, la Càtedra del Món Rural, en que Peraire ha defensat que és un projecte necessari, ja que el Lluçanès també ha de ser font de coneixement i informació. En tercer lloc, la creació de l’Escola de Música i Arts del Lluçanès amb una amplia oferta d’activitats de llarga durada, tallers, activitats obertes a la ciutadania, el Curs de Formatgeria Artesana que enguany arriba la sisena edició i el projecte Qualitat Lluçanès que pretén treballar conjuntament amb les empreses de la comarca i usuaris per la millora de les condicions laboral i la igualtat d’oportunitats per l’accés al mercat laboral.

Peraire ha remarcat que amb els projectes treballats durant aquests anys s’ha aconseguit que el Lluçanès sigui una eina molt útil per a la ciutadania, tot i la seva fragilitat institucional. “Si entomem els reptes com a municipis i com a comarca, ens en sortim millor. I aquests projectes en són el millor exemple”, ha afegit Isaac Peraire.

El proper dilluns es preveu que quedi constituït el nou ens lluçanenc.

Comparticions