En el marc de la recent declaració de la transhumància com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, aquest desembre, el Consorci del Lluçanès ha realitzat un calendari anual relacionat amb diferents àmbits i aspectes de la transhumància al Lluçanès. Un calendari que, mensualment, explica una part d’aquest patrimoni, viu avui en dia, que va marcar el desenvolupament social, cultural i històric de la nostra comarca.

El Lluçanès, situat en un altiplà entre el Ter i el Llobregat, la Plana de Vic i el Pirineu, ha estat un important lloc de pas de ramats transhumants cap a les pastures de muntanya. Aquesta activitat transhumant, amb el pas de milers de caps de bestiar pujant i baixant de les muntanyes, va estructurar el territori i n’ha marcat la fesomia de molts pobles: la Torre d’Oristà, Beulaigua, Santa Eulàlia de Puig-oriol, Santa Creu de Jutglar, l’Alou o Sant Bartomeu del Grau, són nuclis que es van desenvolupar al peu del camí ramader. L’activitat transhumant va impulsar l’economia del Lluçanès durant els segles XVII i XVIII, marcant-ne el desenvolupament econòmic preindustrial i esdevenint un centre d’una manufactura llanera vigorosa.

D’aquesta manera, al calendari, s’hi reflecteixen diferents elements culturals i tradicionals que es deriven de l’activitat transhumant que són d’una gran riquesa patrimonial: basses d’abeuratge dels ramats, pletes, remoltes i emprius, cases de parada que servien d’hospedatge a ramats i pastors, així com també costums, tradicions, llegendes, oficis, fires, festes, mercats i balls que sorgiren vinculats als camins ramaders.

El calendari del Lluçanès és un element present a totes les llars de la comarca que proporciona la informació de les festes, fires, activitats i esdeveniments anuals que es realitzen als diversos municipis.

Consulta els continguts del Calendari del Lluçanès 2024

Descarrega el Calendari del Lluçanès 2024 en PDF

Comparticions