Veïns i veïnes del territori han posat en valor l’espai natural de la Riera de Sorreigs i han decidit com conservar-lo de cara al futur a través del procés participatiu “Sorreigs, una mirada al futur”.  Ho han fet al llarg de 6 trobades participatives als municipis que circumden la riera de Sorreigs: Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Santa Cecília de Voltregà i Sobremunt.

També es va celebrar un primer sondeig mitjançant enquestes durant la primavera 2022. A través d’aquestes eines s’ha tractat de forma participativa i comunitària el valor que el patrimoni natural té per les persones que hi resideixen i l’estimen, així com les diverses formes de gestionar-lo a fi de conservar-lo, custodiar-lo i regenerar-lo com un dels valors essencials per la comunitat. Recordem que el procés “Sorreigs, una mirada al futur” va sorgir després dels episodis d’hiperfreqüentació que el territori va viure l’estiu del 2020.

Al llarg d’aquest procés unes 200 persones s’hi han involucrat assistint a les trobades participatives i/o responent els qüestionaris virtuals, aconseguint l’11% de la població de la bioregió. Just la massa crítica que es necessita per la catalització d’un canvi en un territori.

El compromís resultant del procés serà presentat a la ciutadania aquest dissabte 24 de setembre en la darrera trobada a Sobremunt. A les 6 de la tarda, al Molí de Sobremunt. A la trobada, amb el suport i participació de la ciutadania es complementarà i validarà el que el territori ha decidit i es donarà forma i rellevància a tal compromís en forma d’Acord o Tractat de la Riera de Sorreigs, per tal de marcar un punt de compromís a partir del qual articular noves formes de governança compartides cap al territori.

Per això, fem una nova crida a la ciutadania, especialment entitats i col·lectius del territori, a infants, joves, gent adulta i persones grans a empoderar-se, definir i custodiar les polítiques compartides que custodiaran el patrimoni natural d’aquesta part del Lluçanès.

Us convidem a tots i a totes a participar-hi!

Comparticions