El passat dijous 16 de juny va tenir lloc l’acte de cloenda del projecte d’Envelliment Actiu del Lluçanès. L’acte va tenir lloc a Sant Feliu Sasserra,  on s’hi van reunir part dels usuaris i usuàries dels diferents grups d’activitat que han estat en funcionament en els diferents municipis del Lluçanès al llarg d’aquest curs, així com els participants de les caminades d’El Lluçanès cap als 100, i Caminades d’Intercanvi de marxa nòrdica organitzades pel Consorci del Lluçanès.

La trobada va aplegar a una norantena de persones. Va iniciar-se reunint als participants provinents dels diferents municipis en el Parc dels Castanyers,  on es  va celebrar un esmorzar amb productes locals.

Tot seguit els participants van poder endinsar-se en el món de la bruixeria. En primer lloc, amb una visita a l’Ajuntament amb la visualització d’un audiovisual on es contextualitzava el moment històric en relació a la formació del Lluçanès i les sotsvegueries. Seguidament, es va visitar el Centre d’Interpretació de la Bruixeria per a conèixer més sobre aquest fenomen, ressaltant-ne els aspectes més positius, vinculat especialment a les dones expertes en temes de salut: remeieres, guaridores, saludadores, llevadores, i al principi femení. Per acabar, es va realitzar una passejada pel nucli antic de Sant Feliu fins a dalt del Serrat de les Forques.

Acomiadament final buscant les ombres de nou, i amb un bon refrigeri natural per a refer-se i combatre la calor.

El projecte anomenat “Envelliment Actiu al Lluçanès” va aflorar a l’octubre del 2016, moment en el que s’iniciaven els primers grups d’activitat. El projecte, gestat des del Consorci del Lluçanès aposta per la prevenció i la promoció de l’autonomia de les persones grans. La proposta ofereix sessions d’activitat tan per exercitar la part mental com la part més física, així com també algunes sessions formatives.

Formen part també del projecte les caminades organitzades pel Consorci del Lluçanès des del 2017 i les passejades conjuntes organitzades en diferents pobles incloses en el cicle d’ El Lluçanès cap als 100, així com les Caminades d’Intercanvi de marxa nòrdica .  Actualment estan en funcionament 10 grups que es troben a Alpens, Oristà, La Torre, Sant Agustí, Sant Feliu Sasserra, Sant Martí de Sobremunt i Santa Eulàlia de Puigoriol – Lluçà, i la participació en les caminades s’amplia per a tots els municipis del Lluçanès.

L’acollida ha estat bona en el retorn postcovid pel que fa a activitats així com en l’acte de cloenda. Esperem retornar desprès de l’estiu amb més activitats i més variades.

Aquest projecte es desenvolupa gràcies a la coordinació del Consorci del Lluçanès (dinamitzadora de Gent gran i tècnica d’esports) i el SAIAR Bonasort, amb la col·laboració dels ajuntaments del Lluçanès i el suport de Diputació de Barcelona.

Comparticions