Un projecte innovador pels centres del Lluçanès

Els alumnes del Lluçanès han estat protagonistes aquest curs d’un projecte pioner que vol potenciar l’exercici de cos i ment de manera equilibrada, donant èmfasi al contacte dels nens i nenes amb l’entorn i la natura. Aquest projecte es gesta en el Pla de Formació permanent del professorat  d’Osona, concretament en seminari de coordinació primària secundaria de les escoles del Lluçanès el curs 2015-20016, format pel professorat d’educació física. Amb l’objectiu  de coordinar competències bàsiques i currículum d’educació física d’una manera transversal, es decideix  portar a terme i compartir entre altres temàtiques  el projecte innovador d’Orientació  a les escoles: Al Lluçanès ens orientem.

El llarg d’aquest curs 2016-2017 és quan es desenvolupa el projecte “Al Lluçanès ens orientem”. Es tracta de fer arribar les competències que aquest esport  ofereix a tots els nens i nenes. I ho fa amb professionals de l’esport, formant els mestres d’educació física, fent els mapes dels patis i entorns del centres i utilitzant les últimes eines tecnològiques disponibles en aquest àmbit. Després de la fase inicial de formació al professorat per tal de poder impartir les classes i de realitzar un mapa específic de cada centre i entorn, el projecte va arrencar amb una activitat dirigida de la mà de professionals on tots els nens i nenes van poder posar en pràctica totes les habilitats apreses  al llarg del curs.

Com a punt i final de totes les iniciatives dutes a terme a cada poble, es va realitzar una Trobada Esportiva dels alumnes de Cicle Superior de Primària de les escoles:  Lluçanès i FEDAC-Prats de Prats de Lluçanès, Terra Nostra d’Olost , La Monjoia de Sant Bartomeu del Grau, Llevant d’Oristà, Els Roures de Sant Feliu Sasserra, Heurom de Perafita, Aurora de Sant Boi de Lluçanès, La Forja d’Alpens, i Gafarró de Santa Eulàlia de Puigoriol i dels alumnes de primer Cicle d’ESO de l’Institut Castell del Quer de Prats, centre de secundaria del territori.

Els 221 alumnes  per grups van desenvolupar diferents activitats  esportives al Camp de futbol, pavelló, patis escoles i l’activitat principal el circuits   d’orientació a la Font de les Coves.

Les activitats  a part de promoure l’activitat física i intel·lectual van  servir també per conèixer l’entorn, treballar les interaccions socials entre alumnes de diferents edats i escoles i, gràcies al treball col·lectiu, aconseguir un objectiu comú.

 

L’Orientació és un esport que estimula la concentració, la percepció de la realitat i la presa de decisions. De la mateixa manera que passa a la vida adulta, els infants es troben en petits problemes que han d’analitzar, resoldre i executar sobre el terreny. El treball personal i la confiança en un mateix són aspectes claus en la seva pràctica. Per això és tant interessant treballar-ho en edats escolars on l’infant es troba en un procés de desenvolupament personal que els determinarà la resta de la vida.

Aquest projecte s’ha portat a terme pel Club d’Orientació del Berguedà (COB) amb al suport i coordinació de Centre de Recursos Pedagògics d’ Osona Extensió  a Perafita, l’ajuda i la col·laboració del Consorci del Lluçanès,  de l’ Ajuntament de Prats i dels ajuntaments de cada municipi.

Comparticions