Alumnes de 5è de l’Escola Lluçanès de Prats, i de 5è i 6è de l’Escola FEDAC Prats i de l’Escola Terra Nostra d’Olost, famílies, mestres i equips directius de les escoles, regidors/es i alcaldes, tècnics del Consorci del Lluçanès i membres o representants de la Fundació Malalties minoritàries de la Vall d’Hebron, de l’Associació per les Cardiopaties congènites i de la ONG Pallassos Sense Fronteres: un total de 140 persones van participar ahir, dijous 31 de maig, a l’acte de cloenda del projecte CUEME, a la seu del Consorci del Lluçanès a Sta. Creu de Jutglar.

El projecte CuEmE, de la Diputació de Barcelona, coordinat des del Consorci a nivell del Lluçanès fomenta la Cultura Emprenedora a les Escoles, mitjançant la creació d’una cooperativa escolar fomentant les competències educatives clau i els valors de la solidaritat, la igualtat d’oportunitats i l’equitat. És, doncs, un projecte amb caràcter innovador i arrelat al context local i l’entorn.

Durant el curs 2017-18 els membres de les cooperatives Artesanals Lluçanès (Escola Lluçanès), Copes (Escola Terra Nostra) i X-Fer (FEDAC Prats) han creat i gestionat una cooperativa, un procés basat en la constitució i redacció d’estatuts, el disseny i imatge corporativa, l’estudi de mercat, la producció, el finançament, la comunicació i el màrqueting, la venda al mercat local de Prats el diumenge 20 de maig, i l’elecció d’una ONG on destinar una part dels beneficis. Al mateix temps, ha estat un aprenentatge en la resolució de problemes, presa de decisions de manera democràtica i en el desenvolupament de competències i habilitats empresarials. Alguns dels tallers s’han impartit gràcies a la participació desinteressada de diversos professionals del Lluçanès: Adrià Davins, Marc Sangrà, Associació Cantiilafont, Consorci del Lluçanès, Ramon Berengueres de Formatges Betara i alguns pares i mares de les escoles.

Una altra de les vivències dels membres de les cooperatives ha estat la participació a la Segona Trobada de Cooperatives d’Osona celebrada el passat 23 de maig al Recinte Firal del Sucre de Vic, on els va permetre posar en pràctica les competències comunicatives adquirides i compartir la seva experiència amb altres nens i nenes d’altres cooperatives.

L’acte de cloenda d’ahir posa punt i final al projecte cooperatiu del Lluçanès d’enguany. Després d’unes paraules de benvinguda per part de l’alcalde d’Olost, Josep Maria Freixanet, i de l’alcalde de Prats i President del Consorci del Lluçanès, Isaac Peraire, van ser els socis de les 3 cooperatives que van explicar als assistents els seus aprenentatges després de l’experiència i van sintetitzar-ho amb 6 grans valors: MOTIVACIÓ, CREATIVITAT, TREBALL EN EQUIP, RESPONSABILITAT, ESCOLTA I COOPERACIÓ, que van enganxar sobre el gran cub de cartró del CUEME. Tot seguit es va fer una emotiva entrega del xec a les 3 entitats i ONGs i finalment les regidories d’Educació i Promoció econòmica dels dos ajuntaments van entregar un diploma i una bossa a cada membre de les cooperatives en reconeixement a la feina feta. Va tancar l’acte Rosa Serra, coordinadora de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona, per donar pas a un berenar al vestíbul del mateix local on hi havia una petita exposició fotogràfica del treball de les cooperatives i una mostra dels seus productes.

Amb el nou curs escolar 2018-2019, se sumarà al projecte CuEmE l’Escola Els Roures de St. Feliu Sasserra És, per tant, un projecte estratègic pel Lluçanès, on s’hi impliquen la comunitat educativa, les administracions, professionals i empreses i els agents socials del territori.

Des del Consorci del Lluçanès donem l’enhorabona a les cooperatives Artesanals Lluçanès, Copes i X-Fer i als equips de les escoles Lluçanès, Terra Nostra i Fedac Prats, per la seva implicació i entusiasme en el projecte.

Comparticions