Aquesta setmana han finalitzat les classes presencials del curs d’especialització en formatgeria artesana que des del mes de novembre s’ha estat portant a terme al Lluçanès.
Aquesta fase constava d’una part teòrica-pràctica organitzada amb 4 mòduls on l’alumne/a podia adquirir els coneixements en: recepció i emmagatzematge de la llet, tractaments previs de la llet, processos bàsics d’elaboració i maduració, envasat i etiquetatge. La teoria s’ha estat portant a terme a Santa Creu de Jutglar mentre que les classes pràctiques a la Formatgeria Reixagó d’Olost.
Els continguts del curs s’han complementat amb visites a formatgeries com Formatges Camps, el Pastoret, Mas Alba, Mas Mercè, Formatges de Lluçà, Serradet de Barneres; també s’han realitzat sessions de prevenció de riscos laborals, empresa i emprenedoria amb CREACCIÓ; una taula rodona de presentació d’experiències amb formatgers (Pep de Cuirols i Sílvia Soler del Miracle), una sessió coneixement de l’associació ACREFA o una sessió MasterClass amb l’afinador de Via Làctia, entre altres.
Els 13 alumnes començaran, a partir de la setmana vinent, el mòdul 5 de pràctiques professionals no laborals (80 hores) a diverses empreses de l’àmbit de la formatgeria de tot el territori català: Osona, Moianès, Alt Urgell, Pallars Sobirà, Bages, Pla d’Urgell, Maresme i Conca de Barberà.
El curs s’ha organitzat coordinadament amb la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (a través de la Càtedra en Agroecologia i Sistemes Alimentaris) i amb el suport de la Diputació de Barcelona, i amb la col·laboració de: lactoTEX,, PROEGA i GQS Serveis Veterinaris.