Un cap de setmana per visitar les explotacions agroalimentàries de la comarca. 

Torna Benvinguts a Pagès, la festa de la Pagesia a Catalunya. La vuitena edició serà el cap de setmana del 30 de setembre i 1 d’octubre, algunes explotacions agroalimentàries d’Osona i del Lluçanès obren les portes de casa seva per compartir el seu treball al camp, la pastura, la granja i obrador. Una oportunitat per apropar-se a les explotacions i omplir el rebost comprant directament al productor/a.

L’oferta de productors agroalimentaris es complementa amb altres agents turístics com restauradors, hotelers i promotors d’activitats turístiques que contribueixen a la promoció del producte local i de proximitat.

El passat 20 de setembre es va presentar la nova edició a l’explotació Formatges de Lluçà a Lluçà. Van assistir representants de les institucions, periodistes, explotacions i altres agents participants per donar el tret de sortida a les jornades.

La Sra. Glòria Colom, alcaldessa de Lluçà va donar la benvinguda a l’acte al mateix temps que va recalcar la responsabilitat que tenen les institucions al donar suport al petit productor i la importància que tenen les explotacions familiars i la ramaderia en extensiu, majoritàries al Lluçanès, per cuidar i conservar el territori. El Sr. Albert Prado, Conseller Delegat de Turisme, Esport i Cultura del Consell Comarcal d’Osona va recordar el compromís de la comarca amb el projecte així com la bona rebuda per part dels visitants any rere any i la participació dels agents que aquest any són més de 35 i que el conseller va compartir amb els presents. El Sr. Marc Sucarrats president en funcions del Consorci del Lluçanès, va remarcar la importància de la iniciativa per tal de donar a conèixer de primera mà l’origen dels productes i així crear un fort vincle entre els productors i consumidors. Va recalcar la incorporació d’una explotació més al Lluçanès respecte edicions anteriors i va recordar la xifra de 1700 visitants de l’any passat només al Lluçanès.

Va seguir el Sr. Josep Pena, director dels serveis Territorials del DACC a la Catalunya Central, va emfatitzar la importància d’un sector, agroalimentari, que aporta el PIB més alt del País. Va destacar del Benvinguts a Pagès, la festa de la pagesia, com una oportunitat per acostar el món rural a l’urbà, com una estratègia de país que ajuda al desenvolupament econòmic local a partir de l’agroturisme i com poder visibilitzar els preus justos als que els ramaders han de poder vendre els seus productes. Va acabar donant la xifra de 2900 visites que l’any passat va rebre Osona i destacant el Benvinguts a Pagès com un peça clau en la sostenibilitat d’un país, Catalunya, on el menjar és cultura.

Va tancar l’acte la Marta Homs de Formatges de Lluçà, presentant la microempresa familiar que va gestar-se el 2016, el mateix any de la primera edició del Benvinguts a Pagès, on van participar des del primer moment. Va destacar-ne l’oportunitat que suposa per una explotació com la seva poder explicar el seu dia a dia, deixant tastar els seus formatges i donant-los el valor que es mereixen pel fet de conèixer l’entorn i el treball que hi ha al darrera. La iniciativa els ha permès trobar nous clients i estan molt contents de formar-ne part.

Al llarg del cap de setmana participaran, al Lluçanès, un total de 5 granges, 3 activitats, 2 restaurants i 9 allotjaments que seran els encarregats d’acollir els visitants (fulletó PDF):

· Explotacions
Mas Terricabras d’Oristà
Formatges de Lluçà, de Lluçà
Betara a Sant Boi de Lluçanès
Mas Rogers de Sant Bartomeu del Grau
El Soler de n’Hug de Prats de Lluçanès

· Activitats complementàries
La Petita Ànima d’Alpens
Associació Olost Viu d’Olost
Forn Franquesa a Perafita

· Allotjaments
Ca l’Estamenya de Perafita
Les Vinyes Grosses allotjament rural de Sant Agustí de Lluçanès
El Teixell d’Olost
El Terrat de Ca l’Avi de Sant Boi de Lluçanès

· Restaurants
La Mola Restaurant de Santa Creu de Jutglar (Olost)
Bar Sport d’Olost

Entre la gran varietat de propostes en destaca una iniciativa de l’explotació Soler de n’Hug de Prats del Lluçanès que aquest any per primer cop, i amb la col·laboració de CASMACS (Casa Social Del Sord De Manresa i Comarques), ofereixen una visita amb llengua de signes. La visita serà el diumenge a les 10h i cal reserva prèvia. A més a més, i per acabar un cap de setmana de molta feina, a les les 17:30h oferiran un concert gratuït per qui tingui ganes de tancar la jornada amb bona música.

Els visitants tenen tota la informació a la web www.benvingutsapages.cat, on podran veure el detall de les explotacions i altres agents que participen en les jornades. Aquest any s’ha millorat la interfície del web i el sistema de reserves per fer-la més fàcilment gestionable pels agents participants alhora que més agradable i fàcil d’utilitzar per part del visitant.

 

Comparticions