Aquest cap de setmana s’ha celebrat una nova edició del Benvinguts a Pagès al Lluçanès, dues jornades de portes obertes a diverses explotacions i activitats complementàries per tal de donar a conèixer l’origen dels aliments, redescobrir el món de la pagesia, tastar els productes i omplir el rebost.

El Lluçanès s’ha omplert de persones procedents tant dels seus municipis com de comarques veïnes i ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona, que s’han interessat per conèixer les explotacions de la mà dels propis grangers, agricultors, productors i elaboradors; tot un privilegi que permet poder conèixer en directe el bestiar, els camps, els cultius, les granges, els corrals, la maquinària utilitzada (de la més innovadora a la més tradicional), els sistemes d’alimentació, les tècniques de producció o venda, tastar els productes i comprar-los a la pròpia explotació.

Gairebé 700 persones han participat en les visites a les explotacions i en diverses activitats organitzades al llarg del cap de setmana, una xifra que reafirma l’èxit del Benvinguts a Pagès com una cita imprescindible per conèixer de prop l’activitat rural del territori.

Les explotacions que han obert les portes han estat Mas Terricabras (Oristà), Formatges de Lluçà (Lluçà), Betara (Sant Boi de Lluçanès), Mas Rogers (Sant Bartomeu del Grau) i el Soler de n’Hug (Prats de Lluçanès).

A nivell d’activitats, les propostes han anat a càrrec de La Petita Ànima (Alpens), Forn Franquesa (Perafita), Espai Rocaguinarda i Bocins d’Olost (Olost), i l’Obrim de Nit (Prats de Lluçanès).

A banda d’això, 4 allotjaments han fet ofertes especials durant el cap de setmana: Ca l’avi (Sant Boi de Lluçanès), Casa rural Cal Teulats (Perafita), Ca l’Estamenya (Perafita), Les Vinyes Grosses allotjament rural (Sant Agustí de Lluçanès) i El Teixell (Olost). Com a oferta de restauració, hi ha participat el Cafè del mig de Perafita.

Com en les edicions anteriors, el Consorci del Lluçanès ha repartit un obsequi per a la venta de productes en el marc del cap de setmana, apostant per la sostenibilitat i contribuint a la seguretat alimentària dels productes. En aquest cas, ha entregat bosses de cotó reciclat amb el lema ‘Lluçanès Territori Serè’, i bosses isotèrmiques per a les compres de productes frescos.

L’articulació de la iniciativa al Lluçanès ha anat a càrrec del Consorci del Lluçanès, com a Delegades del Benvinguts a Pagès (DBs), que ha dissenyat i desenvolupat diferents accions de difusió i promoció de la iniciativa BaP al Lluçanès i ha donat suport als participants. El Consorci es coordina amb el Consell Comarcal d’Osona (Turisme i Promoció Econòmica), Creacció i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Comparticions