El servei d’ocupació del Lluçanès ha participat en el programa Dones RiU, promogut pel Servei d’Ocupació de Catalunya, que ofereix suport a les dones en els àmbits rural i urbà. El programa forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i està finançat per la Unió Europea- NextGenerationEU.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és dur a terme itineraris individualitzats d’atenció, orientació laboral i formació per tal de millorar la capacitació de les dones i aconseguir, així, la seva inserció laboral. La primera edició del programa Dones RiU al Lluçanès s’ha desenvolupat de juliol 2022 fins a maig 2023, i ha atès a 18 dones, de les quals 11 han trobat feina, 8 d’elles amb contracte indefinit i 1 amb creació d’autoempresa.

Les accions que s’han dut a terme dins el programa han estat un curs bàsic d’Office Word i Excel; un taller d’Empoderament i autolideratge per a dones en la recerca de feina; una sessió d’Estratègies pràctiques per una autocandidatura eficaç; un curs de neteja; un curs de creació de pàgines web; un curs d’introducció a l’Arboricultura i esporga; i un curs d’autoformació de preparació per a la prova d’ACTIC nivell mitjà.

Cada participant ha escollit les formacions adaptades als seus interessos, i s’ha complementat el seu itinerari amb sessions de mercat de treball i de competències de les ocupacions de l’economia digital i l’economia verda: els dos eixos estratègics en els quals es basa el programa d’inserció laboral.

Altres activitats complementàries que s’han ofert a les dones participants han estat sessions individuals d’acompanyament emocional i dues sessions d’entrevistes ràpides amb empreses del territori que cercaven persones per treballar.

De cara al setembre de 2023, el Consorci del Lluçanès té previst començar una nova edició del programa pensada per atendre un total de 10 dones.

Comparticions