El cap de setmana 1 i 2 de d’octubre s’ha tornat a celebrar el Benvinguts a Pagès al Lluçanès, dues jornades de portes obertes a diverses explotacions i activitats complementàries per tal de donar a conèixer l’origen dels aliments, redescobrir el món de la pagesia, tastar els productes i omplir el rebost.

Durant el cap de setmana, el Lluçanès s’ha omplert de persones procedents de pobles del Lluçanès, comarques veïnes i ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona, que s’han interessat per conèixer les explotacions de la mà dels propis grangers, agricultors, productors i elaboradors; tot un privilegi que permet poder conèixer en directe el bestiar, els camps, els cultius, les granges, els corrals, la maquinària utilitzada (de la més innovadora a la més tradicional), els sistemes d’alimentació, les tècniques de producció o venda, tastar els productes i comprar-los a la pròpia explotació.

Un total de 1692 persones van visitar 4 explotacions del Lluçanès: El Soler de n’Hug, Mas Terricabras, Formatges Lluçà i Formatges Betara. A més, 65 persones van participar a les activitats complementàries com el taller d’elaboració de formatge fresc a l’obrador a El Quall (Alpens) a càrrec de La Petita Ànima, el taller: Descobreix la tòfona (Santa Eulàlia de Puig-oriol) de Noir et Blanc i Bocins d’Olost, una activitat per conèixer i degustar productes locals (Olost) a través de l’Associació Olost Viu.

Pel que fa al nombre de visitants d’aquesta edició, El Soler de n’Hug va ser l’explotació més visitada durant el cap de setmana amb 718 persones, Formatges Betara va obrir les portes a 586 visitants,  Formatges de Lluçà a 255 persones i Mas Terricabras va rebre 163 visitants.

Com en l’anterior edició, el Consorci del Lluçanès va editar i repartir a les explotacions bosses isotèrmiques per a la venta de productes en el marc del cap de setmana, apostant per a la sostenibilitat i contribuint a la seguretat alimentària dels productes.

Els restaurants Bar Sport, restaurant ‘La Mola’ i la Fonda la Primitiva van oferir menús elaborats amb productes de proximitat. Finalment, vuit allotjaments del Lluçanès (Ca l’Avi, Cal Terri, Cal Teulats, El Permanyer, El Teixell, El Terrat de ca l’Avi, La Casagran i Les Vinyes Grosses) van sumar-se a la iniciativa oferint als seus visitants un lot de productes locals de l’associació Lluçanès a Taula, gràcies a la col·laboració del Consorci del Lluçanès i la Xarxa de Productes de la Terra.

L’articulació de la iniciativa al Lluçanès ha anat a càrrec del Consorci del Lluçanès, com a Delegats del Benvinguts a Pagès (DBs), que ha dissenyat i desenvolupat diferents accions de difusió i promoció de la iniciativa BaP al Lluçanès i ha donat suport als participants. El Consorci es coordina amb el Consell Comarcal d’Osona (Turisme i Promoció Econòmica), Creació i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Galeria de fotografies de les explotacions participants i les activitats complentàries.

Comparticions