El cap de setmana 1 i 2 de juny s’ha tornat a celebrar el Benvinguts a Pagès, dues jornades de portes obertes a les explotacions d’arreu de Catalunya per tal de donar a conèixer l’origen dels aliments, redescobrir el món de la pagesia, tastar els productes i omplir el rebost.

Durant el cap de setmana, el Lluçanès s’ha omplert de persones procedents de pobles del Lluçanès, comarques veïnes i ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona, que s’han interessat per conèixer les explotacions de la mà dels propis grangers, agricultors, productors i elaboradors; tot un privilegi que permet poder conèixer en directe el bestiar, els camps, els cultius, les granges, els corrals, la maquinària utilitzada (de la més innovadora a la més tradicional), els sistemes d’alimentació, les tècniques de producció o venda, tastar els productes i comprar-los a la pròpia explotació.

I és que el Lluçanès ve de gust descobrir-lo!! Un total de 1.154 persones que han visitat 3 explotacions i han participat a 2 activitats complementàries. Els visitants van poder explorar, entendre, preguntar i experimentar la feina a pagès, i descobrir els projectes singulars que hi ha darrere de cada iniciativa, que van des de projectes de cercle tancat i autosuficients, productes ecològics, recuperació de varietats antigues. El Soler de N’hug ha estat l’explotació més visitada durant el cap de setmana amb 637 persones, Betara ha rebut 297 visitants i Formatges de Lluçà 162. Així mateix 2 activitats complementaven les jornades al Lluçanès:  A la ruta de recuperació de varietats antigues del Lluçanès hi van participar 16 persones i a la caminada per conèixer les herbes remeieres i les plantes culinàries 42 persones.

Els Restaurants Ca la Cinta, Cal Baumer i ca la Mercè, que van fer ple, van oferir 15 menús especialment dissenyats pel Benvinguts a Pagès amb productes de proximitat. I per descansar, els allotjaments del Lluçanès (Cal Masover de Rexach, Cal Safraner, el Terrat de Ca l’Avi, Ca l’Avi, l’Hotelet, la Codina Rural i les Vinyes Grosses), adherits a la iniciativa, oferien descomptes i promocions als seus clients.

L’articulació de la iniciativa al Lluçanès ha anat a càrrec del Consorci del Lluçanès, com a Delegats del Benvinguts a Pagès (DBs), que ha dissenyat i desenvolupat diferents accions de difusió i promoció de la iniciativa BAP al Lluçanès i ha donat suport a als participants. El Consorci es coordina amb el Consell Comarcal d’Osona (DARP, Turisme i Promoció Econòmica). Una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, de l’Agència Catalana de Turisme i de la Fundació Alícia, amb la col·laboració dels Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme.

Comparticions