El cap de setmana 2 i 3 de d’octubre s’ha tornat a celebrar el Benvinguts a Pagès, dues jornades de portes obertes a les explotacions d’arreu de Catalunya per tal de donar a conèixer l’origen dels aliments, redescobrir el món de la pagesia, tastar els productes i omplir el rebost.
Durant el cap de setmana, el Lluçanès s’ha omplert de persones procedents de pobles del Lluçanès, comarques veïnes i ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona, que s’han interessat per conèixer les explotacions de la mà dels propis grangers, agricultors, productors i elaboradors; tot un privilegi que permet poder conèixer en directe el bestiar, els camps, els cultius, les granges, els corrals, la maquinària utilitzada (de la més innovadora a la més tradicional), els sistemes d’alimentació, les tècniques de producció o venda, tastar els productes i comprar-los a la pròpia explotació.
Un total de 1042 persones van visitar 3 explotacions del Lluçanès (El Soler de n’Hug, Mas Terricabras i Formatges Lluçà) i van participar a l’activitat complementària ‘Bocins d’Olost’. El Soler de n’Hug va ser l’explotació més visitada durant el cap de setmana amb 571 persones, Mas Terricabras va rebre 260 visitants i Formatges de Lluçà 141. Així mateix, l’activitat complementària d’Olost va reunir a una setantena de persones.
En aquesta edició el Consorci del Lluçanès va editar i repartir a les explotacions bosses isotèrmiques per a la venta de productes en el marc del cap de setmana, apostant per a la sostenibilitat i contribuint a la seguretat alimentària dels productes.
Els restaurants Bar Sport, restaurant ‘La Mola’ i la Fonda la Primitiva van oferir menús elaborats amb productes de proximitat. Finalment, la masia de Vinyes Grosses va sumar-se a la iniciativa oferint una oferta especial durant tot el cap de setmana del BaP.
L’articulació de la iniciativa al Lluçanès ha anat a càrrec del Consorci del Lluçanès, com a Delegats del Benvinguts a Pagès (DBs), que ha dissenyat i desenvolupat diferents accions de difusió i promoció de la iniciativa BAP al Lluçanès i ha donat suport a als participants. El Consorci es coordina amb el Consell Comarcal d’Osona (DARP, Turisme i Promoció Econòmica). Una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, de l’Agència Catalana de Turisme i de la Fundació Alícia, amb la col·laboració dels Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme.