Els reptes del món rural són múltiples, variats i continuats. Cada vegada són més accentuats i és més urgent afrontar-los si volem assegurar la supervivència del món rural.

Una de les primeres iniciatives que va impulsar la Càtedra del Món Rural és el canvi de discurs, de vegades, negatiu i pessimista sobre la realitat a pagès. És veritat que molts llocs de la Catalunya Rural travessen moltes dificultats: despoblació, abandonament, contaminació del sòl, falta d’aigua, envelliment de la població, falta de llocs de treball, fuita del talent, etc. Però alhora en els territoris rurals també s’estan obrint grans oportunitats.
Per això es van crear uns premis específics que pretenen afavorir iniciatives innovadores en el món rural per contribuir a canviar el relat i aconseguir construir-ne un de positiu. Gràcies al suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès, en aquesta segona edició el premi se centrarà en dues iniciatives innovadores a la Catalunya Central i el Lluçanès.

Aquest segon any es convoquen dos premis a la innovació rural dotats cadascun amb 5.000 €. Les iniciatives que es presentin han de ser incipients; han d’haver passat fins a un màxim de 5 anys des de la seva creació:

  •  Ajut a una iniciativa innovadora al món rural del Lluçanès
  • Ajut a una iniciativa innovadora al món rural de la Catalunya Central