PRIMER CICLE D’EDUCACIÓ INFANTIL AMB INNOVACIÓ, QUALITAT I MIRADA DE GÈNERE 

Al Lluçanès es pot cursar el primer cicle d’Educació Infantil (0-3 anys) a les escoles bressol municipals de Prats de Lluçanès, Olost, St. Boi de Lluçanès, Lluçà, Perafita, Sant Feliu Sasserra i Sant Bartomeu del Grau i a les escoles La Forja d’Alpens i Llevant d’Oristà (les dues últimes atenen els infants a partir d’1 any).

En tots els casos es caracteritzen per ser escoles petites, però de gran qualitat, ben enxarxades entre elles, arrelades al municipi i viscudes com a part essencial del teixit educatiu i social del Lluçanès. 

Parteixen d’uns equips educatius que treballen en qualitat pedagògica i que han creat projectes que posen l’infant al centre de l’activitat, com a principal protagonista del seu aprenentatge, respectant els seus processos i afavorint-los amb estratègies educatives innovadores. En alguns casos, són formades per equips molt petits amb el valor afegit de tenir infants de diverses edats en un mateix espai, aprofitant les sinèrgies que aporta entre infants aquesta realitat del territori.

Han sabut incorporar una mirada educativa de qualitat per superar els reptes amb propostes innovadores que contemplen sempre un aprenentatge significatiu i un vincle de respecte amb les famílies. Durant aquest curs 2022-23 s’han format per incorporar la mirada de gènere i l’educació afectiva sexual en la seva pràctica docent.

Són escoles que estan molt connectades a l’entorn i al municipi, fomentant també la cohesió social territorial, entenent que conformen un recurs d’abast social i comunitari. 

El recent DECRET 21/2023, de 7 de febrer, d’ordenació d’educació infantil comprèn els 0-6 anys organitzats en dos cicles i amb caràcter voluntari.    

Actualment, doncs, l’etapa d’Educació Infantil (0-6 anys) es divideix en dos cicles: 

  • Primer cicle (0-3 anys). Inclou I0, I1 i I2. Tradicionalment s’ha impartit a les escoles bressol municipals. Actualment hi ha municipis on s’ha incorporat aquest cicle dines les escoles.
  • Segon cicle (3-6 anys). Inclou I3, I4, I5. S’imparteix a les escoles i substitueix els antics noms de P3, P4 i P5.

CENTRES ON ES POT CURSAR EL PRIMER CICLE D’EDUCACIÓ INFANTIL AL LLUÇANÈS

ALPENS

Escola La Forja

.

Ctra. Lluçanesa, 8 (Alpens)

Pàgina web

93 852 70 07

a8000086@xtec.cat

Instagram

L’escola La Forja és una escola rural i pública  situada en un entorn rural que ofereix un ventall de possibilitats d’aprenentatge. A la nostra escola s’imparteix el 1r i 2n cicle d’Educació Infantil i d’ Educació Primària, acollint a infants d’1 a 12 anys.

Els nostres espais per atendre al primer cicle d’infantil son diversos i alternatius, disposant d’espais d’aprenentatges diferents a l’aula. Durant la jornada s’alternen activitats de moviment i repòs a l’interior amb propostes més de recolliment o concentració, però sobretot activitats a l’exterior. Tot el que envolta la naturalesa és un pretext per aprendre i aprofitar per observar, olorar, tocar, escoltar,… i en un ambient distès, on la natura esdevé protagonista i un espai educatiu que ens ofereix un desplegament infinit per fer descobertes. Caminar per terres irregulars, córrer, jugar lliurement (joc acompanyat i protegit), ajupir-se per veure de molt a prop la fauna i la flora, construir amb branquillons, escalar, lliscar avall, remenar fang, terra, fer creacions, etc. Grans oportunitats per estimular la curiositat i l’autonomia i és que el medi natural planteja petits reptes i aventures. Així mateix, fem excursions conjuntament amb els infants del segon cicle d’infantil, això implica que tots i totes es coneguin millor i que estableixin entre ells i elles un lligam més sòlid.

El primer cicle l’entenem com un entorn educatiu on la família té un paper molt rellevant i fonamental pel desenvolupament de l’infant. És per aquest motiu que volem aprofundir en generar condicions que prioritzin un clima de confiança mutu entre família i educadores. Prima el respecte a l’infant i al seu ritme de desenvolupament, procurem que se sentin acollits, acompanyats, estimats i en confiança. Les educadores estan presents de manera respectuosa, amorosa i tenint molt en compte el moment maduratiu de cada infant. Tot partint de la idea que són els autèntics protagonistes del seu aprenentatge, oferint la possibilitat que desenvolupin la capacitat d’aprendre i descobrir directament des del seu entorn proper..

LLUÇÀ

Escola bressol Els Gafarronets

.

Carrer Rourets, 1 (Santa Eulàlia de Puig-oriol – Lluçà)

Pàgina web

93 855 40 62

a8074707@xtec.cat

Instagram

L’escola bressol Gafarronets és una escola rural d’un únic grup d’infants. El fet de ser una escola petita, fa que el tracte amb les famílies i l’entorn, tant a nivell natural com social, sigui molt proper i personalitzat. Tanmateix, donem molta importància a les necessitats bàsiques dels infants, respectant els ritmes individuals de cadascun. Pel que fa als materials, valorem que siguin de fusta, naturals i desestructurats, amb la finalitat que permetin desenvolupar lliurement el joc i el moviment dels infants.

La metodología de l’escola no es una metodología concreta sinó que ens anem enriquin de toes elles. (Pikler, montesori, reggio emilia…). Des d’aquest curs, i després d’una formació de coheducació i gènere, estem canviant la nostra mirada i intentant ser més coherents amb tots aquests temes.

OLOST

Escola bressol Estel

.

Avinguda de l’esport, s/n (Olost)

661 55 95 24

estel.olost@gmail.com 

Som una escola amb una capacitat per a 20 nens i nenes d’entre 4 mesos i 3 anys. La nostra filosofia és la d’acompanyar a cada infant en el seu creixement i evolució en aquesta fonamental etapa on el joc, la manipulació, l’experimentació, la comunicació….seran els eixos principals.

Som una peça més en la xarxa educativa de cada nen i nena així que treballem juntament amb altres peces que considerem claus: famílies, poble, entorn, cultura etc.

ORISTÀ

L’escola Bressol Petit Llevant

.

Plaça Catalunya, s/n (Oristà)

Pàgina web

93 812 80 36

a8022549@xtec.cat

Des d’aquest curs, Petit Llevant és una llar d’infants rural del Departament d’Ensenyament gestionat des de la direcció de l’escola Llevant. És un espai per a infants de 1 a 3 anys i les seves famílies, arrelat al poble d’Oristà i la Torre d’Oristà.

Compartim el projecte educatiu, professionals i els òrgans representatius de les famílies del nostre centre educatiu. Els infants i alumnes de primària comparteixen espais i moltes estones. Hi ha servei de menjador.

Disposem d’una aula entesa com a espai principal acollidor on nens i nenes poden explorar, crear, trobar-se amb altres infants i adults, jugar i actuar en llibertat. Compartim de forma coordinada amb la tutoria d’EI activitats i l’espai de l’aula de I3, I4 i I5 i per suposat tots els racons i jocs del pati.

Amb la mirada en l’infant com a protagonista del seu procés d’aprenentatge i desenvolupament global , l’equip de mestres els acompanya atenent les seves necessitats bàsiques d’higiene, alimentació, repòs i descans, joc i relació.

PERAFITA

Llar d’infants Petit Heurom

.

Carretera Vella, s/n (Perafita)

618 568 117

a8071974@xtec.cat

A la llar d’infants Petit Heurom posem de relleu la importància que té l’educació ja en la primera infància. Les activitats quotidianes juntament amb propostes diàries que despertin la curiositat, la imaginació i el desenvolupament holístic són la nostra prioritat.

Partim de l’infant com a protagonista del seu aprenentatge, la nostra fita és afavorir el seu desenvolupament i fomentar la seva autonomia, curiositat i la capacitat d’escollir. 

El nostre projecte educatiu es basa en els següents pilars fonamentals: L’acompanyament emocional, el joc i l’experimentació, el moviment lliure, els espais i ambients, la vida quotidiana i la relació amb les famílies i l’entorn. 

PRATS DE LLUÇANÈS

Escola bressol La Pitota

.

Avinguda Pau Casals, 47 (Prats de Lluçanès)

Pàgina web

93 856 06 26

lapitota@pratsdellucanes.cat

Instagram

El nostre projecte educatiu parteix de l’infant com a protagonista de tota acció educativa i respecta i atén les seves necessitats físiques, emocionals i educatives. Té com a prioritat garantir que tota experiència i vivència de  l’infant a l’escola bressol succeeixi en un ambient segur, de tranquil·litat, de benestar, de llibertat i de respecte.

La vida quotidiana és l’eix central de l’ambient educatiu i els espais i materials de l’escola es converteixen en un laboratori per a l’autoaprenentatge. El concepte clau amb el que treballem és el respecte per l’autonomia i la llibertat d’elecció des d’un enfocament basat en les escoles Reggio Emilia.

SANT BARTOMEU DEL GRAU

Llar d’infants El Patufet