Cicle de concerts en espais patrimonials del Lluçanès

Magalí Sare & Manel Fortià


Diumenge 5 de setembre
17:30h de la tarda 
Mas el Graell, Alpens 

FANG I NÚVOLS 

Les fortes arrels jazzístiques que uneixen la Magalí i en Manel abracen, en aquest treball, un repertori de cançons tradicionals catalanes i iberoamericanes i dues cançons pròpies, fetes a partir de poesies, que obren i tanquen l’àlbum. La proposta d’aquest duet consisteix en reformular les melodies, les formes i les claus rítmiques d’aquestes cançons mitjançant la frescor i el risc de la improvisació. 

El títol FANG I NÚVOLS defineix a la perfecció la sonoritat tan característica del duet Magalí Sare i Manel Fortià. La seva música és crua i despullada, ja que el contrabaix i la veu conformen els extrems d’una harmonia imaginària. Es tracta d’un joc de rols constant: si un dels dos sedimenta la part rítmica de la música (com el fang), l’altre podrà flotar lliurament (com els núvols) i viceversa.

Magalí Sare (Barcelona), artista inclassificable pel que fa a gènere musical i registre de veu, ha estat la veu de l’anunci d’estiu d’Estrella Damm del 2020. Va llençar el seu primer disc en solitari anomenat “Cançons d’amor i dimonis” l’any 2018 i el va presentar oficialment al 50è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona. L’any 2020 treu un nou disc titulat “A boy and a girl” juntament amb Sebastià Gris, un àlbum d’experimentació electrònica i peces de música de cambra i folklòriques mallorquines, considerat entre els 20 millors discos de músiques del món per la WMCE. També se la coneix per la soprano del Quartet Mèlt (guanyadors de la 3era edició del programa de TV3 Oh Happy Day) i per ser la cantant del disc “Estómac” de la pianista i compositora Clara Peya. L’any 2019 va estar nominada com a Talent Emergent als premis Alícia de l’Acadèmia Catalana de la Música, com a artista revelació als premis ARC,  finalista del concurs Terra i Cultura juntament amb Manel Fortià i guanyadora del primer premi internacional del Festival SUNS EUROPE d’Itàlia. 

Manel Fortià (Cassà de la Selva, Girona) està afincat entre Barcelona i Nova York amb una llarga trajectòria com a intèrpret, improvisador i compositor dins del jazz i la música moderna que l’ha portat a tocar amb grans figures com Dave Liebman, Chris Cheek, Bill McHenry, Eliot Zigmund, Ari Hoeenig, Arturo O’Farrill, Chano Dominguez, Stephane Belmondo, Antonio Serrano, Emilio Solla, Albert Bover, Marc Miralta, Antonio Lizana, entre d’altres. També ha liderat els seus propis projectes, com per exemple, el duo amb el pianista Marco Mezquida. Ha tocat en multitud de prestigiosos festivals internacionals de jazz i ha enregistrat més d’una quarentena de discos com a líder i sideman, entre els quals destaca “My old flame” amb Marco Mezquida, “Bulería Brooklyniana” amb Marquès/Fortià/Pannier, “Beige” amb Sergi Sirvent Smooth Trio i “Les Crisàlides” amb Sabina Witt. Llicenciat a l’ESMUC, ha guanyat diferents concursos com el Sona9, el Jazz Fringe, el Festival de Jazz de Girona, el Jazz Fusion d’A Corunya, i en dues ocasions el concurs de Jazz de Castelló.

Fitxa artística:

Magalí Sare: cantant

Manel Fortià: contrabaix


Espai Patrimonial


MAS EL GRAELL (ALPENS)

El Graell és una masia de grans dimensions ubicada en una vessant del turó als peus del camí ramader central del Lluçanès o Camí Ramader de Marina, formada per diferents volums diversos cossos adossats fruit de les ampliacions fetes al llarg del temps. Destaca una galeria formada per quatre arcs de mig punt separats per pilars de pedra octogonals amb base i capitell motllurats, fruit d’una ampliació del segle XVIII. El Graell destaca per tenir una gran pallissa.

Història: La masia del Graell és una de les més grans i antigues del terme. La masia es troba documentada a finals del segle XV, en el fogatge de 1497,  tot i que probablement té uns orígens anteriors. Torna a aparèixer reflectida en la documentació parroquial del segle XVI i en el llibre de consueta de 1638 on es reflecteix un llistat de les cases o famílies que en aquell moment hi havia al poble i al terme parroquial. La construcció actual, però, correspon a una edificació del segle XVII i amb ampliacions al llarg del segle XVIII.

Veure ubicació


Productes Locals


L’associació de productors locals del Lluçanès “Lluçanès a Taula” es farà càrrec del lot de productes locals que se sortejarà a cada un dels concerts.

Una bona oportunitat per a descobrir tots els productors que formen part de l’associació i per a consumir producte local i de proximitat.


.

.

Comparticions