LLEGENDA

LA BURNACA


D’una pobra velleta que vivia a cal Burnac en deien que era bruixa. Havia viscut a la Vall de les Botes, una masia prop de la riera de Merlès. Era un dia d’estiu i l’era de la Vall de les Botes era plena de garbes i els homes hi feien la batuda. Alguns s’adonaren que un gos negre i pelut, lleig com un gos d’atura, corria pels voltants de l’era. Ningú sabia d’on havia sortit aquella bèstia. Alguns començaren a tirar-li pedres però com que no fugia el van apedregar fort. L’endemà, una dona del veïnat va anar a la Vall per retornar a la dona una lloca que li havia deixat i la nouvinguda la va trobar allitada, plena de xacres i ferides estranyes. La Burnaca, per amagar la seva trifulga a la forastera, li va dir:
‒Guaita, guaita, la jove, què em va fer ahir tot pastant! Guaita quins morats!
Aquella dona va esbrinar després que el dia abans la jove no havia pastat com ella deia. I les sospites van derivar a atribuir a la Burnaca la mala fama de bruixa.


AADD, El Lluçanès màgic. Recull de llegendes i rondalles del Lluçanès. Valls, Cossetània Edicions i Ajuntament de Sant Boi de Lluçanès, 1998.


Activitat: Reconeixement de plantes medicinals a l’entorn de la Vall de les Botes

Data: Dissabte 30 d’abril

Horari: 11h-12.30h
Lloc:
Lluçà
A càrrec de:
Maria Pilar Alcon (Tremendinas Garrotxa)

Una passejada on identificarem plantes medicinals utilitzades des de l’antiguitat per a guarir diferents mals i preservar la nostra salut, parlarem de remeis senzills que podem fer a casa i descobrirem que moltes d’aquestes plantes les podem introduir a la nostra alimentació diària, enriquint-la de propietats i sabors.

Formulari d’inscripcions:  https://forms.gle/sidwwP8PFVVRmfSC7

Per a més informació: 

Consorci del Lluçanès – T. 93 888 00 50 / turisme@consorci.llucanes.cat

Per a més informació: 

Consorci del Lluçanès – T. 93 888 00 50 / turisme@consorci.llucanes.cat


Comparticions